matura
Jola_161292: prosta k ma postać 2x−3y+6=0. Napisz równanie prostej l równoległej do prostej k i
przechodzącej przez P=(−2,4)
9 mar 20:57
Mila: Wszystkie proste równolegle do danej prostej k mają postać:
2x−3y +C=0
Podstaw wsp. punktu P i otrzymasz C.I to wszystko.
9 mar 21:01
Ola help me: ale mi ciągle wychodzą jakieś brednie które nie są zgodne z odpowiedzią
9 mar 21:04
rumpek: Pokaż swoje obliczenia poprawimy
9 mar 21:05
Ola help me: sorki to nie do tego
9 mar 21:05
Ola help me: 2x−3y+16=0
9 mar 21:06
Saizou : można tak
k: 2x−3y+6=0
2x+6=3y
| | 2 | |
prosta równoległa ma ten sam współczynnik kierunkowy czyli a= |
| , no i teraz wstawiamy za |
| | 3 | |
| | 2 | |
x=−2 i y=4 do wzoru y= |
| x+b
|
| | 3 | |
12=−4+b
b=16, zatem wzór funkcji
przynajmniej tak mi się zdaje
9 mar 21:13
Mila: Dobrze zrobiłaś.
2*(−2)−3*4+C=0
−16 +C=0
C=16
II sposób podał CI Saizou.
9 mar 21:38