zadanie domowe
Sandra: Na poniedzialek. PRosze zlituje sie ktos
Walec o promieniu podstawym rownym 1 i wysokosci 4 jest wpisany w stozek o kocie rozwarcia 90
stopni. Oblicz objetosc tego stozka.
9 mar 15:39
Beti: Przekrój osiowy stożka jest prostokątnym trójkątem równoramiennym, w który wpisany jest
prostokąt o wymiarach 2x4.
Oznaczenia: r − promień podstawy walca (r=1)
h − wysokość walca (h = 4)
R − promień podstawy stożka
H − wysokość stożka
Ponieważ przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym i prostokątnym do tego, to
R = H
| | H−h | | h | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| zał. H, R > 0
|
| | r | | R−r | |
(H−4)(H−1) = 4
H
2 − 5H + 4 = 4
H(H−5) = 0
H=0
sprzeczne z zał. lub
H = 5 = R
więc: V
s = πR
2H = ...
9 mar 16:16
Aga1:

W stożku H=r=5
9 mar 16:19
9 mar 16:20
ejendi:
jeżeli wpisany to powinien dotykać wszystkich ścian.
pytanie jak wpisać stożek 90 stopni, razcej mozna go umieścić
9 mar 16:20
ejendi: ok. opisany
9 mar 16:22
Basia:
ejendi walec jest wpisany w stożek
przeczytałam tak samo jak Ty i też już chciałam zadać pytanie "jak"
na szczęście Aga1 przeczytała dobrze
9 mar 16:23
Aga1: Walec jest wpisany w stożek(stożek jest opisany na walcu), gdy okrąg jednej z podstaw
zawiera się w powierzchni bocznej stożka, a druga podstawa zawiera się w podstawie stożka
9 mar 16:25