?
tom: równanie nieokreślone to równanie sprzeczne?
9 mar 17:05
Aga1: Równanie sprzeczne nie ma rozwiązań.
(Nie znam pojęcia równanie nieokreślone)
9 mar 17:08
tom: Czy na maturze rozszerzonej obowiązuje wzór na odległość dwóch prostych równoległych?
9 mar 17:08
tom: ...którego nie ma w tablicach
9 mar 17:09
tom: Bo mam takie zadanko. Środek okręgu leży na prostej x=1. Napisz równanie tego okręgu jeśli
| | 1 | |
wiadomo, że każda prosta y= |
| x + b dla b∊{−6,9} ma z tym okręgiem jeden punkt wspólny. |
| | 2 | |
9 mar 17:11
tom: Prosiłbym najpierw odpowiedzieć na drugie pytanie. Zadanie drugie mam zrobione za pomocą
właśnie tego wzoru. Da się zrobić to zadanie inaczej?
9 mar 17:19
Basia:
można wybrać dowolny punkt z jednej prostej i obliczyć jego odległość od drugiej
wtedy wzór, o który pytasz nie jest potrzebny
ale oczywiście jeżeli go znasz możesz go użyć
9 mar 17:38
Basia:
przykład:
k: y =
12x − 6
l: y =
12x + 9 x−2y+18=0
wybieram dowolny punkt na k: podstawiając np. x=0
mam y = −6
czyli P(0,−6)∊K
i liczę jego odległość od l
| | |1*0 − 2*(−6) + 18| | | 30 | | 30√5 | |
d = |
| = |
| = |
| = 6√5 |
| | √12+(−2)2 | | √5 | | 5 | |
9 mar 17:43
pigor: ... równanie nieokreślone (zależne, nieoznaczone) to takie które ma
∞ wiele rozwiązań . ...
9 mar 18:19
tom: Dzięki wszystkim
9 mar 18:41