ciąg arytmetyczny
luca: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, gdzie n≥1 wyraża się wrorem S
n=n
2−5n. Wobec
tego różnica tego ciągu wynosi:
a) −5
b) −3
c) 1
d) 2
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE
9 mar 21:48
Aga1: a1=S1
a2=S2−a1
r=a2−a1=
9 mar 21:50
luca: nie rozumiem

skąd się wzięło a
1?
9 mar 21:58
rumpek:
lub moim ulubionym sposobem

:
a
n = S
n − S
n − 1
a
n = n
2 − 5n − [(n − 1)
2 − 5(n − 1)] = n
2 − 5n − [n
2 − 2n + 1 − 5n + 5] = n
2 − 5n − [n
2
− 7n + 6] =
= n
2 − 5n − n
2 + 7n − 6 = 2n − 6
r = a
n + 1 − a
n
r = 2(n + 1) − 6 − 2n + 6 = 2n + 2 − 6 − 2n + 6 =
2
9 mar 22:01
Gustlik: Jest jeszcze prostszy sposób odczytywania różnicy ciągu arytmetycznego danego wzorem typu
an=an+b: r=a − taki ciąg to funkcja liniowa y=ax+b z D=N+, a różnica jest równa
współczynnikowi kierunkowemu prostej. Czyli dla ciągu an=2n−6 r=2. Niestety ta
oczywista własność nie jest pokazywana w szkołach, a bardzo łatwo ją udowodnić. No ale jak są
nauczyciele, którzy potrafią powiedzieć, że ciąg to nie funkcja, jak jedna z nauczycielek w LO
w moim mieście, to trudno się dziwić.
10 mar 00:19