oblicz granicę
lukasm172: oblicz granice: Lim (
√n2+3n−4 −n)
n→
∞
| | n2+3n−4 −n2 | | | |
= |
| = |
| =∞ |
| | √n2+3n−4 +n | | √n2+3n−4 +n | |
Proszę o sprawdzenie oraz podanie ewentualnego poprawnego rozwiązania.
9 mar 15:02
Krzysiek: skoro podzieliłeś na końcu licznik przez n, to również mianownik musisz podzielić...
9 mar 15:04
lukasm172: Podzieliłem tylko nie wpisałem
9 mar 15:10
lukasm172: Niechcący wysłałem niedokończonego posta<patrz wyżej>
Wychodzi mi w liczniku 3 przez 4+∞ więc wynik = ∞
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
9 mar 15:12
AC: Nie!
9 mar 15:13
AC:
Do czego dąży mianownik
9 mar 15:13
lukasm172: wynik granicy będzie taki:
9 mar 15:30
Marcin: a nie 0 przypadkiem?
9 mar 15:36
lukasm172: nie wiem może źle coś policzyłem, jeśli ktoś mógłby od początku to rozpisać byłbym wdzięczny
9 mar 15:38
Marcin: górę zostaw 3n−4 z mianownika wywal √n2 przed nawias i wyjdzie ci −1/∞
9 mar 15:44
Aga1: | 3n−4 | | | | 3 | |
| = |
| → |
| , gdy n→∞ |
| √n2+3n−4+n | | | | 2 | |
9 mar 15:49
MQ: Wg. mnie w nieskończoności licznik zachowuje się jak 3n, a mianownik jak 2n, więc granica
będzie 3/2.
9 mar 15:54
lukasm172:
Dzięki Aga1 wydaje mi się że teraz jest dobrze

Zapomniałem podnieść n do kwadratu dzieląc pod pierwiastkiem
9 mar 15:59