Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków
Marta: Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków z= 8√−128−128√3i , dla których
argument główny jest najmniejszy.
Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach r=? oraz a=?.
9 mar 15:16
Basia:
musisz zapisać liczbę −128 − 128
√3i w postaci trygonometrycznej
a potem zastosować wzory Moivre'a
r =
√(−128)2+(−128√3)2 =
√1282+3*1282 =
√4*1282 = 2*128
| | −128 | | 1 | |
cosφ = |
| = − |
| |
| | 2*128 | | 2 | |
| | −128√3 | | √3 | |
sinφ = |
| = − |
| |
| | 2*128 | | 2 | |
φ = π+
π3 =
4π3
−128 − 128
√3i = 256*(cos
4π3 + i*sin
4π3) =
2
8*(cos
4π3 + i*sin
4π3)
teraz odszukaj i zastosuj wzory Moivre'a
9 mar 15:23