całka
ewa: mógłby mi ktoś z tym pomóc bo nie wiem od czego zacząć anwet
∫13x+xlnx
9 mar 18:10
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dx |
| | x(3+lnx) | | 3+lnx | | x | |
i podstawienie t=lnx
9 mar 18:18
wojtek: dzięki
9 mar 18:20
ewa: Skorzystamy z własnośći:
e
lnx=x
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=.... |
| | 3x+xlnx | | 3elnx+elnx*lnx | |
| | 1 | |
Podstawienie t=lnx dt= |
| dx |
| | x | |
x dt=dx
e
lnxdt=dx
e
t dt=dx
| | et dt | | dt | |
...=∫ |
| =∫ |
| =ln|t+3|+C=ln|lnx+3|+C |
| | 3*et+et*t | | t+3 | |
9 mar 18:25
Basia:
a po co to tak komplikować ?
9 mar 18:37