trojkacik
Klaudia: Mamy teraz na matmie stereometri i w poniedzialek mam kartkowke. Na prace domowa moj nauczyciel
zadal takie zadanko i powiedzial zeby je rozwiazac, wiec juz wiem czego moge sie spodziewac w
poniedzialek.
zadanie.3
Dany jest trojkat rownoramienny, w ktorym kat przy podstawie ma miare 30 stopni,
a wysokosc opuszczona na podstawe jest rowna 1. Oblicz objetosc i pole powierzchni bryly
otrzymanej przez obrot tego trojkata
wokol jego podstawy.
9 mar 15:35
Aga1:

α=30
0
l=2, H=
√3
P=2πrl
9 mar 16:01
Klaudia: V=1/3* pi r
2 * H chyba a nie 2/3
9 mar 16:30
Klaudia: i tam chyba jest H=1 czyli r= √3 /3 a l = 2√3 / 3 ale moge sie mylic, prosze
podopwiedzcie
9 mar 16:37
Aga1: Ale masz dwa identyczne stożki złączone podstawami na górze czerwony, a na dole czarny, dlatego
razy 2.
9 mar 16:39
Klaudia: to juz wiem , a to co napisalam przed chwila z ta wysokoscia, promieniem i tworzaca stozka ?
9 mar 16:40
Aga1: Wysokość trójkąta jest promieniem podstawy stożka, a połowa podstawy jest wysokością stożka.
9 mar 16:41
Aga1: Ramię trójkąta jest tworzącą stożka.
9 mar 16:41