trudne troche
Andrej: Strzelec A trafia do celu z prawdopodobieństwem 0,7,a strzele B z prawdopodobieństwem 0,8.Każdy
z nich oddaje po jednym strzale.Jakie jest prawdopodobieństwo tego że cel zostanie:
a)2 razy trafiony
b( dokładnie raz trafiony
c)co najwyżej raz trafiony
9 mar 18:25
Basia:
a) obaj trafili czyli P(A∩B) = P(A)*P(B) (bo to zdarzenia niezależne)
b)
P[ (A∩B')∪(A'∩B)] = P(A∩B')+P(A'∩B) (bo A∩B' i A'∩B są rozłączne) =
P(A)*P(B') + P(A')*P(B)
c)
jest przeciwne do (a)
9 mar 18:31
Aga1: a)C: cel zostanie trafiony 2 razy, tzn trafi strzelec A i trafi B
P(C)=0,7*0,8=
b)D:Trafi strzelec A i nie trafi B lub trafi B i nie trafi A
P(D)=0,7*0,2+0,8*0,3=
c) co najwyżej raz tzn ani razu lub raz.
D' zdarzenie przeciwne cel zostanie trafiony dwa razy
P(D')=0,56
P(D)=1−P(D')=1−0,56=
9 mar 18:34