Rownanie stycznej oraz ekstremum
Kamil: Prosze o rozwiazanie tych zadan bo nie moge znalezc nigdzie podobnych a jutro ostatnia
poprawka.
Napisz rownanie stycznej − f(x)= e−5x+√3x
Wyznacz ekstrema − g(x)=(x+8)e−2x
9 mar 11:23
Artur z miasta Neptuna:
przypomnij sobie (sprawdź) jaki jest wzór na równanie stycznej
oblicz g'(x) i przyrównaj ją do 0
zrób szkic wykresu pochodnej
jeżeli następuje zmiana znaku pochodnej w okolicy jakiegoś punktu x=x0 to jest to ekstremum
9 mar 12:32
Kamil: a mógłbyś napisać krok po kroku?
Taka odpowiedz nic nie pomaga.
9 mar 18:18
Basia:
stycznej w jakim punkcie ?
9 mar 18:41
Kamil: 1
9 mar 19:43
Basia:
no to najpierw policz pochodną tej funkcji; umiesz ?
9 mar 19:45
Kamil: x=1
Ludzie pomożcie no
9 mar 19:48
Kamil: to z e to pozostaje takie same tak?
√3x=3x1/2=1.5x−1/2 tak?
9 mar 19:51
Kamil: basiu moglabys napisac wszystko po kolei?
mam 3 zestawy zadan, sa bardzo podobne . zrobie tamte 2 , bede w wiedzial i obejdzie sie bez
tych podchodow.
9 mar 19:55
9 mar 19:55
Basia:
f(x) = e
−5x +
√3x
| | 1 | |
f'(x) = −5e−5x + |
| *3 |
| | 2√3x | |
policz teraz
f(1) i f'(1)
i podstaw do wzoru
y − f(1) = f'(1)*(x−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie pomyliłeś wzoru tej funkcji ? paskudne liczby wyjdą
9 mar 19:56
9 mar 20:05
Karo: mogę policzyć, ale nie za litra tylko za przelew na konto; kontakt karo161153@gmail.com
9 mar 20:11
Kamil: przelew moge zrobic w poniedzialek a ostatni termin jutro. chyba ze jestes z wawy i masz czas
to mozemy sie dogadac.
9 mar 20:14