maturka
aleX: napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC prowadzoną z wierzchołka C mając
dane A=(−4,1) B=(0,5) C=(2,−2). Czy może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania i wytłumaczeniu
go?
9 mar 21:13
Basia:
napisz równanie prostej AB
potem równanie prostej prostopadłej do AB, przechodzącej przez C
9 mar 21:22
aleX: nie wiem o czym mowa
9 mar 21:24
Basia:
no to może zacznij od zapoznania się z równaniem prostej przechodzącej przez dwa punkty
metoda1:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
metoda 2:
y = ax+b i układ równań
i napisz równanie pr.AB czyli prostej przechodzącej przez A i przez B
9 mar 21:42
Gustlik: Można prościej:
A=(−4,1) B=(0,5) C=(2,−2)
Wsp. kierunkowy pr. AB:
| | yB−yA | | 5−1 | | 4 | |
a1= |
| = |
| = |
| =1 |
| | xB−xA | | 0−(−4) | | 4 | |
Szukana prosta: y=−x+b, podstawiamy punkt C, przez który przechodzi:
−2=−2+b
−2+2=b
b=0
Odp: Wysokość ma równanie y=−x
9 mar 23:54