prawd
Patryk: W rzędzie ustawiamy 5 osób.Ile jest takich ustawień,aby osoby A i B stały obok siebie?
9 mar 18:12
Basia:
wybieram miejsca, na których mogą stać A i B
są to: (1,2) (2,3) (3,4) (4,5) czyli 4 możliwości
mogę ich tam stawiać tak: AB lub BA czyli 2 możliwości
pozostała trójka dowolnie czyli 3!
razem: 4*2*3!
9 mar 18:21
rumpek:
Kombinatoryka, a nie prawdopodobieństwo
1
o AB−−−
2
o −AB−−
3
o −−AB−
4
o −−−AB
3! * 2! * 4 = 6 * 2 * 4 = 48
Jeżeli miałoby być prawdopodobieństwo:
|Ω| = 5! = 120
|A| = 3! * 2! * 4 = 48
9 mar 18:21
rumpek:
9 mar 18:21
Basia:
9 mar 18:24
pigor: 2! , czyli na 2 sposoby mogą stać obok siebie A i B , a jak już się tak ustawią, to wyobraź
sobie, że oboje stanowią całość , to wraz z 3−ma pozostałymi osobami mogą zmieniać zajmować
miejsca na 4! sposoby , zatem
2*4!= 2*1*2*3*4=
48 − szukana liczba ustawień zgodnych z treścią zadania . ...
9 mar 18:29
Mila: Cześć Pigor, mój ulubiony sposób.
9 mar 21:09