całki - pole figury ograniczonej
Kamil: jak obliczbyc cos takiego:
9 mar 11:36
Kamil:

Wydaje mi się że rysunek tej figury której pole trzeba obliczyc bedzie taki
gdzie:
1 to x=3
2 to y = −x
3 to y = x
2
a te kropeczki to pole ktore trzeba oblczyc
9 mar 11:41
Kamil: tak sobie teraz mysle i mysle...czy to nie bedzie całka oznaczona od 0 do 3?
9 mar 11:46
Artur z miasta Neptuna:
na 99,9% właśnie tak rozumuje autor zadania
9 mar 11:58
Kamil: a wiec czy to dobrze obliczyłem:
∫3/0 −> nad całką 3 , a pod całką 0
| | x3 | | x2 | |
∫3/0 (x2 + x) dx = [ |
| + |
| ] 3/0 |
| | 3 | | 2 | |
a to po podstawieniu 3 i 0 da nam:
| 33 | | 32 | | 03 | | 02 | |
| + |
| − |
| − |
| = 27/3 + 9/2 = 9+ 4,5 = 13,5 |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
dobrze?
9 mar 13:48
9 mar 13:54