Wyznaczyć moduł r i argument główny a liczby zespolonej
Marta: Wyznaczyć moduł r i argument główny a liczby zespolonej z = − (3√3) /2 − 3i /2.
Wartość argumentu głównego podać w stopniach r=? oraz a=?
9 mar 14:54
Basia:
podstaw do wzorów
r =
√x2+y2
i znajdź kąt φ
9 mar 14:57
Krzysiek:

Można też argument znaleźć korzystając z rysunku,
| | π | |
czyli argument liczby z to:φ= |
| +π |
| | 6 | |
9 mar 15:01
Marta: DZięki WAM, a jak podać tą wartość argumentu głównego w stopniach r oraz a? Ten argument φ się
jeszcze jakoś przekształca?
9 mar 15:10
Basia:
| | 7π | |
w stopniach to w szkole; w radianach φ= |
| |
| | 6 | |
9 mar 15:13