kkll
Alan: wyznacz srodek i promien okregu o rownaniu x2+y2−10x+8y+32=0
9 mar 13:27
Aga1: Z postaci ogólnej x2+y2−2ax−2by+c=0
gdzie środek S=(a,b), r=√a2+b2−c
−2a=−10
a=5 i
−2b=8
b=−4
S(5,−4)
c=32
r=√25+16−32=√9=3.
9 mar 13:31
Artur z miasta Neptuna:
....
x2 − 10x + y2 + 8y + 32 = 0
x2 + 2*(−5)x + y2 + 2*4y + 32 = 0
(x −5)2 − (5)2 + (y + 4)2 − (4)2 +32 = 0
(x − 5)2 + (y+4)2 −25 − 16 + 32 = 0
(x − 5)2 + (y+4)2 = 9
czyli:
(x − 5)2 + (y− (−4))2 = 32
jest to okrąg o środku: S(5;−4) i promieniu 3
9 mar 13:33