Stereometria
Seweryn: Kompletnie nie kumam zadania, prosze o rozwiazanie. Jesli po rozwiazaniu nie skumam o co chodzi
to jestem odmuzdzony.
zad.
Przekrojem osiowym walca jest prostokat, ktorego dlugosci bokow i przekatna sa kolejnymi
wyrazami
ciagu arytmetycznego o roznicy 4. Oblicz objetegosc tego walca.(Rozpatrz mozliwosci)
9 mar 15:33
Aga1:

R=a
1=a lub a∊R
+
H=a
2=a+4
d=a
3=a+8
(2R)
2+H
2−d
2
Lub
H=a, R=a+4
d=a+8
a
2+[2(a+4)]
2=(a+8)
2
Rozwiąż i podstaw do wzoru
V=πR
2H
9 mar 16:36
Beti: Walec może być:
1) wysoki i "wąski" → wtedy jego przekrojem jest "pionowy" prostokąt, w którym:
krótki bok − to średnica podstawy → d(=2r)
długi bok − to wysokość → h
przekątna → D
tworzą one ciąg: d,h,D i różnica to 4, więc można je zapisać tak:
d, d+4, d+8
z tw. Pitagorasa: d
2 + h
2 = D
2
d
2 + (d+4)
2 = (d+8)
2
(...)
d
2 − 8d − 48 = 0
Δ = 256,
√Δ = 16
| | 8−16 | |
d1 = |
| = −4 → odpada
|
| | 2 | |
czyli wymiary walca to:
d=2r=12,
h=16
więc: V = πr
2h = π*6
2*16 = ...
2) "niski" i "szeroki" → jego przekrojem jest "poziomy" prostokąt, w którym:
długi bok − to średnica podstawy → d(=2r)
krótki bok − to wysokość → h
przekątna → D
sam spróbuj obl. V w tym przypadku
9 mar 16:38
krystek: odmóżdżony jak już.
9 mar 16:38
Beti: krystek nie czepiaj się − może On jest właśnie "odmużdżony"
9 mar 16:40
krystek: A nie czepiam się − zwracam uwagę .A z odmóżdżeniem różnie bywa, skutki moga być tragiczne.
9 mar 16:44
Klaudia: Aga podstawiajac do wzoru, wychodzi mi a=0 i a=−4
9 mar 16:49
Beti: Fakt, czasami nawet bardzo
9 mar 16:50
Basia:
"czepiaj się"
krystek jak najczęściej
9 mar 16:51
Aga1: Przepraszam, ale odczytałam,że R,H i d tworzą ciąg geometryczny, a jest
boki przekroju tworzą ciąg geometryczny.
Skopałam.
W takim razie a=2R,
a w drugim2R=a+4.
9 mar 17:06