liczby zespolone
Magda: Obliczyć i
n dla n−naturalnych ? Jak zrobić to zadanie, proszę o pomoc

wiem tyle że wartości te powtarzają sie co 5 kolejnych potęg ....
9 mar 20:22
Basia:
dlaczego co pięć ? co cztery
i1 = i
i2 = −1
i3 = i2*i = −i
i4 = (i2)2 = (−1)2 = 1
i5 = i4*i = i
i6 = i4*i2 = −1
i7 = i4*i3 = −i
i8 = (i4)2 = 12 = 1
n = 4k ⇒ in = i4k = (i2)2k = (−1)2k = 1
n = 4k+1 ⇒ in = i4k+1 = i4k*i1 = i
i tak samo dla n = 4k+2 i n=4k+3
więcej możliwości nie ma
9 mar 20:30
Magda: dziękuje bardzo
9 mar 20:41
Anna: z3−8i
22 maj 11:15
ZKS:
z3 − 8i = z3 + 8i3
22 maj 11:21