błagam o pomoc...
+/-: wykres funkcji f(x) = 1/4 x2 +bx − 3 jest symetryczny względem prostej x = 1. oblicz b i
wyznacz najmniejszą wartość funkcji f.
9 mar 17:07
MQ: Skoro jest symetryczny względem x=1, to w postaci kanonicznej x0 będzie równe 1:
f(x)=1/4(x−1)2+y0
Wymnóż sobie, porównaj współczynniki przy potęgach i wyjdzie ci wartość b.
Najmniejsza wartość będzie w wierzchołku, czyli równa y0.
9 mar 17:19
+/-: hm... kompletnie nie czaje co Ty do mnie piszesz...
9 mar 17:27
MQ: Napisałem ci postać kanoniczną twojej funkcji.
Porównaj sobie obie funkcje i wyjdą ci od razu wartości b oraz y
0.
Wartość b wychodzi −1/2
| | 3 | |
Wartośc y0 wychodzi −2 |
| |
| | 4 | |
9 mar 17:32
9 mar 17:34