oblicz
mala: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 20 cm i 21 cm. oblicz długość:
a) promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
W odpowiedzi b wyszło mi 6 cm,dobrze? ile ma wynosić wynik w podpunkcie a? 14,5? bo nie wiem
czy dobrze liczę
9 mar 12:34
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
a) −−− promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym = |
| c ... gdzie c −−− |
| | 2 | |
przeciwprostokątna
| | 2P | |
b) r = |
| ; gdzie P − pole trójkąta |
| | a+b+c | |
9 mar 12:38
pigor: ... lub
w b)
r=12(a+b−c)=12(20+21−29) =
6 cm i w a) masz dobrze ...
9 mar 13:01