a
Karolaa: Jeszcze tak przed snem.
Mógłby mnie ktoś uświadomic jezeli z nierównosci wychodzi brak miejsc zerowych bo Δ <o
to i tak moze byc dziedzina
W przypdaku x(x2−x+2) >0
x=0 i Δ z (x2 − x +2) <0
to D: (0;∞)
?
9 mar 00:13
Winky: Jak najbardziej... Będzie to po prostu prosta y = x

, czyli Df = (0,
∞).
9 mar 00:16
Ajtek: Czy to jest nierownosc wielomianowa, czy masz cos wiecej w przykladzie, np okresl dziedzine
funkcji, a to co pokazalas jest jednym ze skladnikow?
9 mar 00:16
Karolaa: 
nie nie to jest cala funkcja
9 mar 00:20
Karolaa: dziekuje
9 mar 00:20
Tragos: tak, ponieważ Δ < 0, a > 0 więc można śmiało podzielić obustronnie przez x
2 − x + 2
i wówczas zostaje x > 0
9 mar 00:21
Ajtek: Taka mała uwaga.
Dziedzina tej funkcji to x∊R, natomiast zbiór rozwiązań to x∊R+ czyli (0;∞).
9 mar 00:26