Zbadaj monotoniczność funkcji i określ ekstrema
lukasm172: Zbadaj monotoniczność funkcji i określ ekstrema
przykład:
1)f(x)= x√4x−x2 2) f(x)= x−ln(1+x)
Jest ktoś w stanie rozpisać to zadanie tak bym mógł zrozumieć?
Z góry dziękuje
9 mar 16:07
lukasm172: pomoże ktoś?
9 mar 16:31
Basia:
(1)
4x−x
2≥0
x(4−x)≥0
D
f=<0;4>
| | 1 | |
f'(x) = 1*√4x−x2 + x* |
| *(4−2x) = |
| | 2√4x−x2 | |
| 2(4x−x2)+x(4−2x) | |
| = |
| 2√4x−x2 | |
| 8x − 2x2 + 4x − 2x2 | |
| = |
| 2√4x−x2 | |
D
f' = (0;4)
f'(x) = 0 ⇔ −2x
2+6x = 0 ⇔ −2x(x−3) = 0 ⇔ x=0 lub x=3
znak pochodnej zależy tylko od licznika, bo mianownik jest stale dodatni
naszkicuj sobie wykres
licznika w przedziale (0;4)
x∊(0; 3) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(3,4) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f(x) maleje
czyli dla x=3 funkcja osiąga maksimum f
max = f(3) = 3
√12−9 = 3
√3
tak samo zrób przykład drugi
9 mar 17:02
lukasm172: f(x)=x−ln(1+x)
Df=x>−1
Df=Df'=(−1,+
∞)
| | 1 | | x | |
f'(x)= x−ln(1+x)=1− |
| = |
| |
| | 1+x | | 1+x | |
WKE f'(x)=0
x=0
f'(x)>0→
x1+x>o
x(1+x)>0
x=0 x=−1
fmax=−1
fmin=−ln1
9 mar 17:26
Basia:
prawie dobrze;
x∊(−1;0) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f. maleje
x∊(0;+∞) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f. rośnie
xmin = 0 fmin = 0 − ln(1+0) = 0−ln1 = 0−0 = 0
maksimum nie istnieje; −1 ∉D
9 mar 17:31
lukasm172: dziękuje za pomoc
9 mar 17:34
Kuba: Wyznacz ekstrema lokalne oraz przedziały monotonicznośći. POMOCY
28 lut 12:35