Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego tworzy z krawedzia boczna tego ostroslupa kat x,
taki ze cosx=0,8.
Krawedz podstawy ma dlugosc 3. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
| 1/3hp | ||
sin x = | .... gdzie hp = wysokość podstawy, czyli trójkąta równobocznego o | |
| hb |
| a√3 | 3√3 | |||
hp = | = | |||
| 2 | 2 |
| hp | √3 | ||
= | |||
| 3 | 2 |
| 3 | √3/2 | 5√3 | ||||
sin x = | = | ⇔ 3hb = 5√3 ⇔ hb = | ||||
| 5 | hb | 3 |
h−wysokość ostrosłupa
hp− wysokość Δ równobocznego w podstawie
a=3 krawędź podstawy
| 0,6 | 3 | |||
cosx=0,8 ⇒ sinx=√1−0,64=0,6 ⇒tgx= | = | |||
| 0,8 | 4 |
| a√3 | 3√3 | |||
hp= | = | |||
| 2 | 2 |
| |||||||
=tgx | |||||||
| h |
| 3 | ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
| h | 4 |
| 4√3 | ||
h= | ||
| 3 |
| a2√3 | 9√3 | |||
Pp= | = | |||
| 4 | 4 |
| h | 4√3 | 10 | 5√3 | ||||
=cosx=0,8 → b= | * | = | |||||
| b | 3 | 8 | 3 |
| 25 | 9 | 73 | ||||
hs2= | − | = | ||||
| 3 | 4 | 12 |
| 73 | √73 | √219 | ||||
hs=√ | = | = | ||||
| 12 | 2√3 | 6 |
| 1 | √219 | 3√219 | ||||
Pb=3* | *3* | = | ||||
| 2 | 6 | 4 |
| 3√219 | 9√3 | 9√3+3√219 | ||||
Pc= | + | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |