Moje ukochane zadanie wykaż, że... proszę o pomoc
Zamotany: wykaż,że loga b + loga c = loga bc
9 mar 22:30
Zamotany: już wiem! ale nijak nie wiem jak napisać tutaj to rozwiązanie, koniec jest taki że a loga z
b * a loga z c = bc czyli bc=bc L=P
9 mar 22:38
dominiczek: widzę, że nie jesteś na bieżąco z logarytmami.
przypomnij sobie twierdzenie o dodawaniu logarytmów o takiej samej podstawie.
10 mar 09:10
MQ: No właśnie, on to twierdzenie ma udowodnić!
Trzeba skorzystać z definicji logarytmu, jako odwrotności potęgowania.
Np. loga b=x
loga c=y
loga bc=z
Teraz policzyć: ax * ay i wyjdzie
10 mar 09:19