całka oznaczona
monii: Znajdź długość krzywej miedzy punktami: A(0;1) , B(1;e) , f(x)= e
x
Ze wzoru wychodzi mi taka calka:
1
∫
√1+e2x dx
o
Czy to jest dobrze? Jak sie za to dalej zabrać bo podstawienie t chyba nic nie da
Godzio:
Jest ok. Może tak:
e
2x = sht
2e
2xdx = chtdt
| | cht | | ch2t | |
∫√1 + e2xdx = ∫√1 + sh2t * |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | 2sht | | 2sht | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫( |
| + |
| sht)dt = ∫ |
| dt + |
| cht = (*) |
| | 2sht | | 2 | | 2sht | | 2 | |
| | t | | 2u | | 2 | |
Podstawienie: th |
| = u ⇒ sht = |
| , dt = |
| du |
| | 2 | | 1 − u2 | | 1 − u2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | t | |
∫ |
| dt = ∫ |
| du = |
| ln|u| + C = |
| ln|th |
| | |
| | 2sht | | 2u | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | arcshe2x | | 1 | |
(*) = |
| ln|th |
| | + |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Z tym, że sprawdź wszystkie rachunki bo tutaj łatwo się pomylić, a nie chciało mi się super
dokładnie tego przerabiać, korzystałem z funkcji hiperbolicznych