matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
ewa:
Jak to ma być,nie potrafię tego obliczyć! W ciągu geometrycznym ( a
n
) dane są: a
1
=32 i a
4
= −4. Iloraz tego ciągu jest równy?
9 mar 15:56
Beti:
z zależności: a
4
= a
1
*q
3
−4 = 32*q
3
/:32
1
q
3
= −
8
q = ...
9 mar 15:58