Dany jest ciag arytmetyczny
Infii: Dany jest ciag arytmetyczny an w ktorym a3=15 oraz a11=−17
Dla jakich n zachodzi rownosc
7an=a1+a2+a3+...+an−1
9 mar 21:08
Infii: Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych ujemnych wyrazów ciągu an, które są podzielne przez 3
9 mar 21:09
Paweł: tam na końcu ma być an−1 ?
9 mar 21:22
Infii: tak
9 mar 21:27
Aga1: a
11=a
3+8r
15+8r=−17
8r=−32
r=−4
a
1+2r=15
a
1=23
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−4n+27
a
n−1=−4(n−1)+27=−4n+31
7a
n=S
n−1
| | (a1+an−1)*(n−1) | |
a Sn−1= |
| |
| | 2 | |
| | (23−4n+31)*(n−1) | |
7(−4n+27)= |
| i n∊N+ |
| | 2 | |
Rozwiąż
9 mar 21:37
Infii: Ok dzięki bardzo wyszło n=24

Jakieś pomysły na drugą część zadania?
9 mar 22:10
Paweł: mi wyszło n=24
9 mar 22:10
Paweł: II część
ma być 50 kolejnych ujemnych wyrazów ciągu an ...
więc sprawdzamy od którego wyrazu rozpoczynają się ujemne wyrazy
a
n=−4n+27
a
n<0
z tego wychodzi że n>6,75 czyli biorąc pod uwagę że n∊N
+
te wyrazy to jak narazie a
7,a
8,...
ale mamy jeszcze drugi warunek że mają to być wyrazy podzielne przez 3
muszę trochę pomyśleć jak wymyślę to ci napiszę resztę
9 mar 22:19
Paweł: a
7=−1
a
8=−5
a
9=−13
a
10=−13
a
11=−17
a
12=−21
a
13=−25
a
14=−29
a
15=−33
.
.
.
wyrazy podzielne przez 3 powtarzają się w tym przypadku co 3 a
9, a
12,a
15, ...
mamy mieć 50 takich wyrazów więc żeby wyliczyć sumę 50 wyrazów możemy zastosować wzór
u nas a
1 będzie a
9 czyli −13 n=50 r=−4 podstaw i powinno wyjść
wydaje mi się że tak powinno być ale nie jestem pewien ( mi wyszło S
50=5550
9 mar 22:32
Paweł: −5550
9 mar 22:32
Infii: Ok dzięki bardzo. Z tym, że wynik ma być −15150 bo pierwszy wyraz tak jak mówiłeś jest a
1=−9
drugi wyraz to a
2=−21 więc r=−12 a nie −4. Reszta dobrze. Bez Cb nie ruszylbym tego zadania
10 mar 16:36