matematykaszkolna.pl
Jak twierdzicie że próbna podstawa z CKE w środe była trudna to zróbcie sobie tą Pepsi2092: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120307/EDUKACJA/120309462 dzisiajsza nasza z echa emotka
9 mar 13:25
Artur z miasta Neptuna: szczerze mówiąc −−− też prosta ... poza dwoma zadankami na "wykaż, że", które też nie są trudne, to reszta to podstawa, niewymagająca zbyt wiele myślenia, wystarczy mieć ogólne pojęcie o działach matematyki i wiedzieć gdzie co jest w tablicach, które dostajecie.
9 mar 13:42
Pepsi2092: Dla kogo prosta to prosta, ale ja robiłem sporo matur podstawowych do tej pory i z taką jak ta to się nie spotkałem jeszcze Rachunki były też takie że czasu też schodziło z nimi sporo emotka Rozwiązywałem sobie ta z CKE bez odp i w porównaniu do tej była dużo łatwiejsza Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale uważam że była trudna dosyć . 80% to max co się spodziewam
9 mar 13:51
Pepsi2092: poracha emotka
9 mar 16:09
rumpek: Odnośnie dowodu: "Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x+y + z = 3 prawdziwa jest nierówność x2 + y2 + z2 ≥ 3" Proponuje rozwiązanie: 1 sposób (dla tych co nie znają wzorów) x + y + z = 3 / : 3
x + y + z 

= 1
3 
x2 + y2 + z2 ≥ 3 / : 3
x2 + y2 + z2 

≥ 1
3 
x2 + y2 + z2 

≥ 12
3 
x2 + y2 + z2 (x + y + z)2 

/ * 9
3 9 
3x2 + 3y2 + 3z2 ≥ (x + y + z)2 ** (x + y + z)(x + y + z) = x2 + xy + xz + xy + y2 + yz + xz + yz + z2 = = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2zy ** 3x2 + 3y2 + 3z2 ≥ x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz 2x2 + 2y2 + 2z2 − 2xy − 2yz − 2xz ≥ 0 (x − y)2 + (y − z)2 + (x − z)2 ≥ 0 Doszedłem do formy, która zawsze jest prawdziwa, przy czym przekształcałem przy pomocy równoważności, także wyjściowa forma również musi być prawdziwa. 2 sposób (mój ulubiony) śr.kwadratowa ≥ śr. art.
 x2 + y2 + z2 x + y + z 

3 3 
 x2 + y2 + z2 3 

3 3 
 x2 + y2 + z2 

≥ 1 / ()2
 3 
x2 + y2 + z2 

≥ 1 / * 3
3 
x2 + y2 + z2 ≥ 3 c.n.u. Odnośnie dowodu geometrycznego, należy tylko zastosować twierdzenie Pitagorasa do 4 trójkątów, dodając odpowiednie boki otrzymamy tezę emotka emotka
9 mar 16:12
Pepsi2092: rumpek ale Ty się nie porównuj z nami bo kazdy zna tu Twoje możliwości emotka Ja nie mówie że aż taki gamoń jestem, że bym nic z tego nie ruszył, ale postanowiłem najpierw zrobić zadania za 4− 5 pkt a na koniec zająć się dowodami emotka z tym dywanem mi sporo zeszło bo taki układ skomplikowany sobie walnąłem i wkońcu nie zmieściłem się w czasie i tego np z wykazywaniem z trójkątami nie ruszyłem. jestem rozbity bo 80% to dla mnie jak na podstawę nie za wesoło o 4% mogę mieć do siebie pretensje bo błędy w bardzo protych rachunkach ale czasu za mało jak na całość przynajmniej dla mnie emotka Ale trzeba im przyznać że jak na podstawe to się przylożyli
9 mar 17:07
rumpek: Pepsi2092 a czy ja się porównuje emotka? Rozwiązałem tylko zadanie dla potomnych, na 2 sposoby istnieje jeszcze kilka emotka
9 mar 17:22
Pepsi2092: Nie no tak mi się napisało Mistrzu Jeśli uraziłem, wybacz emotka To tylko tak głupio zabrzmiało emotka A dla potomnych trzeba trzeba bo może się znajdą też tacy którzy jednak mimo wszystko bedą robili coś w dziedzinie matematyki albo jak większość wybiorą inną drogę i spędzą życie przed komputerem grając w gry emotka Dobra uciekam, resetuje się po tej trudnej podstawie
9 mar 17:34
rumpek: jaki "Mistrzu", mistrzem możesz określać mianem Godzia, Vaxa, Ety itp. Na razie umiem zbyt mało, wciąż trzeba się uczyć emotka
9 mar 17:58