9 mar 13:25
Artur z miasta Neptuna:
szczerze mówiąc −−− też prosta ... poza dwoma zadankami na "wykaż, że", które też nie są
trudne, to reszta to podstawa, niewymagająca zbyt wiele myślenia, wystarczy mieć ogólne
pojęcie o działach matematyki i wiedzieć gdzie co jest w tablicach, które dostajecie.
9 mar 13:42
Pepsi2092: Dla kogo prosta to prosta, ale ja robiłem sporo matur podstawowych do tej pory i z taką jak ta
to się nie spotkałem jeszcze

Rachunki były też takie że czasu też schodziło z nimi sporo

Rozwiązywałem sobie ta z CKE bez odp i w porównaniu do tej była dużo łatwiejsza

Nie wiem
czy to tylko moje odczucie ale uważam że była trudna dosyć . 80% to max co się spodziewam
9 mar 13:51
Pepsi2092: poracha
9 mar 16:09
rumpek:
Odnośnie dowodu:
"Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x+y + z = 3 prawdziwa
jest nierówność x
2 + y
2 + z
2 ≥ 3"
Proponuje rozwiązanie:
1 sposób (dla tych co nie znają wzorów)
x + y + z = 3 / : 3
x
2 + y
2 + z
2 ≥ 3 / : 3
| x2 + y2 + z2 | | (x + y + z)2 | |
| ≥ |
| / * 9 |
| 3 | | 9 | |
3x
2 + 3y
2 + 3z
2 ≥ (x + y + z)
2
** (x + y + z)(x + y + z) = x
2 + xy + xz + xy + y
2 + yz + xz + yz + z
2 =
= x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2zy **
3x
2 + 3y
2 + 3z
2 ≥ x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz
2x
2 + 2y
2 + 2z
2 − 2xy − 2yz − 2xz ≥ 0
(x − y)
2 + (y − z)
2 + (x − z)
2 ≥ 0
Doszedłem do formy, która zawsze jest prawdziwa, przy czym przekształcałem przy pomocy
równoważności, także wyjściowa forma również musi być prawdziwa.
2 sposób (mój ulubiony)
śr.kwadratowa ≥ śr. art.
| | x2 + y2 + z2 | | x + y + z | |
√ |
| ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x2 + y2 + z2 | |
√ |
| ≥ 1 / ()2 |
| | 3 | |
x
2 + y
2 + z
2 ≥ 3
c.n.u.
Odnośnie dowodu geometrycznego, należy tylko zastosować twierdzenie Pitagorasa do 4 trójkątów,
dodając odpowiednie boki otrzymamy tezę
9 mar 16:12
Pepsi2092: rumpek ale Ty się nie porównuj z nami bo kazdy zna tu Twoje możliwości

Ja nie mówie że
aż taki gamoń jestem, że bym nic z tego nie ruszył, ale postanowiłem najpierw zrobić zadania
za 4− 5 pkt a na koniec zająć się dowodami

z tym dywanem mi sporo zeszło bo taki układ
skomplikowany sobie walnąłem i wkońcu nie zmieściłem się w czasie i tego np z wykazywaniem z
trójkątami nie ruszyłem. jestem rozbity bo 80% to dla mnie jak na podstawę nie za wesoło o 4%
mogę mieć do siebie pretensje bo błędy w bardzo protych rachunkach ale czasu za mało jak na
całość przynajmniej dla mnie

Ale trzeba im przyznać że jak na podstawe to się przylożyli
9 mar 17:07
rumpek: Pepsi2092 a czy ja się porównuje

? Rozwiązałem tylko zadanie dla potomnych, na 2 sposoby
istnieje jeszcze kilka
9 mar 17:22
Pepsi2092: Nie no tak mi się napisało Mistrzu

Jeśli uraziłem, wybacz

To tylko tak głupio zabrzmiało

A dla potomnych trzeba trzeba bo może się znajdą też tacy którzy jednak mimo wszystko bedą
robili coś w dziedzinie matematyki albo jak większość wybiorą inną drogę i spędzą życie przed
komputerem grając w gry

Dobra uciekam, resetuje się po tej trudnej podstawie
9 mar 17:34
rumpek: jaki "Mistrzu", mistrzem możesz określać mianem
Godzia,
Vaxa,
Ety itp. Na razie
umiem zbyt mało, wciąż trzeba się uczyć
9 mar 17:58