Liczby urojone
Martyna: POMOCY Rozwiązać układ równań z liczbami urojonymi.
| ⎧ | (1+i)x+(2−i)y=2−2i | |
| ⎩ | (1−i)x−(3+i)y=−3+3i |
|
9 mar 21:42
Trivial:
W = ...
W
x = ...
W
y = ...
9 mar 21:46
Basia:
wg mnie to nie jest układ równań, tylko dwa oddzielne równania
(1)
x + x*i + 2y − y*i = 2−2i
(x+2y) + (x−y)i = 2−2i
x+2y = 2
x−y = −2
to już chyba potrafisz rozwiązać
drugie tak samo
9 mar 21:50
Basia:
no chyba, że x i y oznaczają liczby zespolone
9 mar 21:51
Martyna: Basia polecenie miałam na kartce takie jak napisałam tutaj

rozwiązałam tak jak mówisz ale
wtedy wyszły mi dwa 'x' i dwa 'y'. Zostawić to tak? czy coś jeszcze z tym zrobić?
9 mar 22:15
Martyna: Metodą Triviala wyszło coś takiego:
czyli liczba zespolona → Z=x+yi wychodzi:
| | 51 | | 68 | |
Z= |
| + |
| i  Brzydkie liczby |
| | 25 | | 25 | |
9 mar 22:45