prawdopodobieństwo
Janusz: proszę o pomoc w rozwiązaniu od czego zacząć
1.Średnia liczba dni pochmurnych w lipcu dla danej miejscowości jest równa 6. Znaleźć
prawdopodobieństwo tego, że pierwszego i drugiego lipca będzie pogodnie.
2. Pierwsza urna zawiera 10 kul, w tym 8 białych, druga urna zawiera 20 kul, w tym 4 białe. Z
każdej urny losowo wyciągnięto po jednej kuli, następnie z tych dwóch kul losowo wybrano
jedną. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że wybrano kulę białą.
9 mar 21:58
Janusz: tak myślę że w 1 można skorzystać z prawdopodobieństwa na iloczyn, a w drugim na
prawdopodobieństwie całkowitym
9 mar 22:23
MQ: Ad. 1. Prawdopodobieństwo, że w danym dniu będzie pochmurno, to 6/l.dni.w.lipcu = 6/31, a
słonecznie (31−6)/31=25/35
Ponieważ tylko dwa dni nas interesują, a reszta dowolna, więc P=(25/35)2
Ad. 2. Trzeba to liczyć z prawdopodobieństwa warunkowego:
prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy z obu urn białe razy 1 (bo wtedy jest pewna biała)
+ prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy z 1. urny białą a z 2. czarną razy 1/2
+ prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy z 1. urny czarną a z 2. białą razy 1/2
0,8*0,2+0,8*0,8*0,5+0,2*0,2*0,5
9 mar 22:38
MQ: Sorry, pomyłka w 1.
Powinno być oczywiście 25/31 i dalej (25/31)2
9 mar 22:43
Janusz: wielkie dzięki
a to
W magazynie znajduje sie 10 telewizorów, w tym 4 wyprodukowane przez zakłady Toruńskie.Znaleźć
prawdopodobieństwo tego, że wśród losowo wybranych 7 telewizorów będą 3 telewizory zakładów
Toruńskich
9 mar 23:08
MQ: | | | |
7 z 10 wybierasz na | sposobów −− to są wszystkie możliwe wybory.
|
| | |
W interesującym przypadku wybieramy 3 z 4 toruńskich i dobieramy 4 z 6 pozostałych, czyli:
| | | |
* | −− to są wszystkie interesujące nas wybory.
|
| | |
Prawdopodobieństwo −− dzielisz to drugie przez to pierwsze:
10 mar 00:14