matematykaszkolna.pl
stereo zbk: rysunekoblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu wpisanego w ostrosłup prawidłowy czworokątny w ten sposób ,że wierzchołki podstawy górnej sześcianu leżą na wysokościach ścian bocznych ostrosłupa .Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa a natomiast krawędź boczna tworzy z podstawą kąt α. Ogólnie rysunek wiem jak tylko ostatnia prosta wysokość ściany bocznej uzależnilem od a i tgα tak samo wysokość ostrosłupa mam tylko są dwie niewiadome i jedną krawędź niewiem jak będzie h−wys.ściany bocznej = atgα
 1 
H−wys.ostrosłupa = atg2α−

4 
x−krawędź sześcianu z proporcjii bym wyliczyl x ale niewiem ile ma y może połowa przekątnej ostrosłupa ?prosze o jakieś wskazówki
9 mar 19:48
zbk: wie kots czy dobrze zrobilem i ewentualnie ile by bylo y?
9 mar 23:34
Mila: Ja ułożyłam:
h−x h 

=

myślę, że nie literówki
x2 a 
Czy masz odpowiedź?
9 mar 23:55
Mila: h to u mnie wysokość ostrosłupa.
10 mar 00:00
zbk: rysuneknie mam odpowiedzi ten rysunek to moja wlasna intencja a wiem ze proporcja ma powstac z
 a 
takich trójkątów 100% pewności nie mam a

to jest cała dolna przyprostokątna patrząc
 2 
na rysunek to jest odległość od środka ostrosłupa do krawędzi podstawy ostrosłupa równej a . y to u mnie odległość od krawędzi podstawy sześcianu do krawędzi podstawy ostrosłupa
10 mar 11:28
Mila: Rysunek sześcianu dobry, ale kąt błędnie zaznaczony.To ma być kąt między krawędzią a przekątną podstawy. Oblicz, h ( wysokość ostrosłupa) i podstaw do mojej proporcji, otrzymasz dł. krawędzi sześcianu.
10 mar 15:22
zbk:
 a 
juz prawie wszystko jasne tylko pewne wątpliwości co do proporcji H będzie do

źle na
 2 
rysunku tym pierwszym zaznaczylem i H−x bedzie do polowy przekątnej podstawy sześcianu czyli
H−x H 

=

x2 

2 

a 

2 

10 mar 16:50
zbk: dzieki za pomoc duzo mi wyjasnilo
10 mar 16:50
Mila: Twoja proporcja jest równoważna tej, którą napisałam. Pamiętaj o kącie.
10 mar 16:56