stereo
zbk:

oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu wpisanego w ostrosłup prawidłowy czworokątny w ten
sposób ,że wierzchołki podstawy górnej sześcianu leżą na wysokościach ścian bocznych
ostrosłupa .Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa a natomiast krawędź boczna tworzy
z podstawą kąt α.
Ogólnie rysunek wiem jak tylko ostatnia prosta wysokość ściany bocznej uzależnilem od a i tgα
tak samo wysokość ostrosłupa mam tylko są dwie niewiadome i jedną krawędź niewiem jak będzie
h−wys.ściany bocznej = atgα
| | 1 | |
H−wys.ostrosłupa = a√tg2α− |
| |
| | 4 | |
x−krawędź sześcianu z proporcjii bym wyliczyl x ale niewiem ile ma y może połowa przekątnej
ostrosłupa ?prosze o jakieś wskazówki
9 mar 19:48
zbk: wie kots czy dobrze zrobilem i ewentualnie ile by bylo y?
9 mar 23:34
Mila: Ja ułożyłam:
| h−x | | h | |
| = |
| myślę, że nie literówki |
| x√2 | | a | |
Czy masz odpowiedź?
9 mar 23:55
Mila: h to u mnie wysokość ostrosłupa.
10 mar 00:00
zbk:

nie mam odpowiedzi ten rysunek to moja wlasna intencja a wiem ze proporcja ma powstac z
| | a | |
takich trójkątów 100% pewności nie mam a |
| to jest cała dolna przyprostokątna patrząc |
| | 2 | |
na rysunek to jest odległość od środka ostrosłupa do krawędzi podstawy ostrosłupa równej a . y
to u mnie odległość od krawędzi podstawy sześcianu do krawędzi podstawy ostrosłupa
10 mar 11:28
Mila: Rysunek sześcianu dobry, ale kąt błędnie zaznaczony.To ma być kąt między krawędzią a przekątną
podstawy.
Oblicz, h ( wysokość ostrosłupa) i podstaw do mojej proporcji, otrzymasz dł. krawędzi
sześcianu.
10 mar 15:22
zbk: | | a | |
juz prawie wszystko jasne tylko pewne wątpliwości co do proporcji H będzie do |
| źle na |
| | 2 | |
rysunku tym pierwszym zaznaczylem i H−x bedzie do polowy przekątnej podstawy sześcianu czyli
10 mar 16:50
zbk: dzieki za pomoc duzo mi wyjasnilo
10 mar 16:50
Mila: Twoja proporcja jest równoważna tej, którą napisałam. Pamiętaj o kącie.
10 mar 16:56