nierówność
luca: | | 2 | |
Rozwiąż nierówność |
| <1 |
| | x | |
9 mar 23:09
Paweł: mnożysz obustronnie razy x2
2x<x2
x2−2x>0
teraz liczymy x2−2x=0
x(x−2)=0 dla x=0 v x=2
rysuje wykres i odczytuje dla jakich x wartości są większe od 0
9 mar 23:16
luca: dzięki

mnożyłam przez x, a nie x
2 i dlatego mi nie wychodziło
9 mar 23:19
Paweł: nie możesz przez samo x bo nie wiesz jaki będzie miał x znak( np x=−5,x=8) jak by miał ujemny
to zmienia się zwrot nierówności(tak to się chyba nazywa) a x
2 nie jest nigdy ujemne więc
można bez obawy mnożyć i zawsze przy tego typu zadaniach mnoży się razy mianownik do kwadratu(
no chyba że sam mianownik już jest do kwadratu np.(x+2)
2 to wtedy wystarczy przez sam
mianownik

)
9 mar 23:23