Jak ugryźć tą całkę
Marcin: ∫x2+3(x−1)(x2−5x+6)
Jak ugryźć tą całkę, jak wymnożę i wyłącze x przed nawias to mi zostanie dziwoląg typu
x(x2−4x−1−6/x) a rozłożyć na ułamki też topornie bo Δ=1
9 mar 15:34
Basia:
x2−5x+6 = (x−2)(x−3)
i rozkład na ułamki proste (tak mi się wydaje, bo nie liczyłam)
9 mar 15:45
Marcin: chyba nie bardzo bo jak rozłożę na ułamki to z lewej mi zostanie x2 a z prawej nie będzie nic
z takim argumentem
9 mar 16:02
Basia:
| A | | B | | C | | x2+3 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x−1 | | x−2 | | x−3 | | (x−1)(x−2)(x−3) | |
A(x−2)(x−3) + B(x−1)(x−3) + C(x−1)(x−2) = x
2+3
A(x
2−5x+6)+B(x
2−4x+3)+C(x
2−3x+2) = x
2+3
(A+B+C)x
2+(−5A−4B−3C)x +(6A+3B+2C) = x
2+3
A+B+C = 1
−5A−4B−3C = 0
6A+3B+2C = 3
3A+3B+3C = 3
−5A−4B−3C = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2A − B = 3
−2A−2B−2C = −2
6A+3B+2C = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4A+B = 1
−2A−B = 3
4A+B = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2A = 4
A=2
B= − 7
C = 6
| | 2 | | 7 | | 6 | |
U{x2+3}{(x−1)(x−2)(x−3) = |
| − |
| + |
| |
| | x−1 | | x−2 | | x−3 | |
| | 2 | | 7 | | 6 | |
J = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x−1 | | x−2 | | x−3 | |
to jest rozkład na ułamki proste
9 mar 16:21
MQ: | x2+3 | | x2+3 | | A | | B | | C | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| =
|
| (x−1)(x2−5x+6) | | (x−1)(x−2)(x−3) | | (x−1) | | (x−2) | | (x−3) | |
| A(x−2)(x−3)+B(x−1)(x−3)+C(x−1)(x−2) | |
| czyli
|
| (x−1)(x−2)(x−3) | |
A(x−2)(x−3)+B(x−1)(x−3)+C(x−1)(x−2)=x
2+3
Jeśli się nie pomyliłem, to dostajesz układ równań:
A+B+C=1
−5A−4B−3C=0
6A+3B+2C=3
Jeśli się nie pomyliłem kolejny raz, to wychodzi:
A=2, B=−7, C=6
I masz rozłożoną funkcję podcałkową −− reszta to już tablice całek.
9 mar 16:31
Marcin: recht!
lol dzięki! nie wymnożyłem tylko pododawałem ^^
9 mar 16:32