Oblicz x z ciągu arytmetycznego.
kaja: Lewa strona równania jest sumą kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
3+5+7+...+ x = 48
Godzio:
a
1 = 3
a
n = x
r = 2
Z wyrazu ogólnego ciągu arytmetycznego:
a
n = a
1 + (n − 1) * r mamy:
| | x − 1 | |
x = 3 + (n − 1) * 2 ⇒ n = |
| |
| | 2 | |
Sumujemy:
| | 3 + x | | x − 1 | |
S = |
| * |
| = 48 ⇒ (3 + x)(x − 1) = 192 = 12 * 16 |
| | 2 | | 2 | |
I nie trudno odgadnąć, że x + 3 = 16, x − 1 = 12 ⇒ x = 13
A jak się nie widzi to liczyć deltę i itd. pamiętając, że x ∊ ℕ