ciąg arytm.
matwal: Trzy początkowe wyrazy malejącego ciągu arytmetycznego (an) są pierwiastkami wielomianu
W(x)=x
3 − 6x
2 −4x + 24
a) znajdź pierwszy wyraz tego ciągu
b) Oblicz sumę a14+ a15+ a16+...+a37
w a) wychodzi a1=6
mam problemy z b) ma wyjść −1920 a mi wychodzi coś ponad −2000

(podpowiem, bo to chyba
będzie potrzebne r=−4 to wynika z podpunktu a)
9 mar 19:11
Basia:
a
1 = 6
r = −4
a
14+....+a
37 = S
37 − S
13
a
13 = a
1+12r = 6 + 12*(−4) = 4 − 48 = −42
| | a1+a13 | | 6−42 | | −36 | |
S13 = |
| *13 = |
| *13 = |
| *13 = −18*13 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
tak samo policz a
37 i S
37 i odejmij
9 mar 19:23
matwal: W takim razie błąd w odpowiedziach? Bo nie ma innej opcji żeby −2208 nie wyszło
9 mar 20:06
Eta:
a
1=6 r= −4
wyrazów od a
14 do a
37 jest 24
a
14= 6+13*r=..........= −46 a
37= 6+36*r=.......... = −138
S
14 −− 37= (−46 −138)*12= − 2208
9 mar 20:38