prawdopodobieństwo
MONIKA: oblicz prawdopodobieństwo ,że w rzucie dwiema kostkami otrzymamy sumę oczek mniejszą od 15
9 mar 20:56
Mila: P(A)=1 zdarzenie pewne.
9 mar 20:58
MONIKA: ale jak to policzyć
9 mar 21:00
Saizou : ale weź to na logikę maksymalna ilość oczek na jednej kostce to 6, mamy dwie kostki, rzucamy
nimi(nawet gdybyśmy wyrzucili 6 i 6 to suma jest zawsze mniejsza od 15)
9 mar 21:02
MONIKA: na zajęciach wyznaczaliśmy jakieś zbiory
9 mar 21:08
MONIKA: ale nie wiem jak to zrobić
9 mar 21:09
Mila: Możesz wypisać wszystkie pary i zobaczysz, że nie otrzymasz sumy większej od 15, ale zawsze
mniejszą.
zaczynam:
{(1,1),(1,2)(1,3),(1,4).......................................(6,6)}
9 mar 21:12
MONIKA: a więc par mam 36 i co dalej
9 mar 21:15
MONIKA: to są zdarzenia elementarne Ω tak ?
9 mar 21:16
Mila: Tak i wśród nich wszystkie są sprzyjające Twojemu zdarzeniu, że suma oczek jest mniejsza od
15.
A=Ω
P(Ω)=1
9 mar 21:19
MONIKA: i to już wszystko ?
9 mar 21:20
MONIKA: czy coś mam jeszcze dopisać

?
9 mar 21:27
Mila: W tym zadaniu nic.
9 mar 21:32