prostokat
Anastazjaaa: przekatna prostokata ma dlugosc 18 cm .odcinki prostopadle do przekatnej poprowadzone z
wierzcholkow prostokata dziela ja na trzy rowne czesci . oblicz dlugosci bokow prostokata.
9 mar 21:14
Aga1:

h
2=6*12
h=6
√2
b
2=6
2+h
2
oraz a
2=h
2+12
2
9 mar 21:24
xData:

x
2 = 6*(6+6)
x
2 = 72
x = 6
√2
x
2 + (6+6)
2 = b
2
72 + 12
2 = b
2
72 + 144 = b
2
216 = b
2
b = 6
√6
x
2 + 6
2 = a
2
72 + 36 = a
2
108 = a
2
a = 6
√3
9 mar 21:32
9 mar 21:36
Anastazjaaa: czemu 6*(6+6)
9 mar 21:41
Aga1:

Można wykazać lub zapamiętać,że w trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na
przeciwprostokątną dzieli ją na dwie części i zachodzi równość
h
2=m*n
h=
√m*n
9 mar 21:42
silny:

Przekątne prostokąta są równej długości i przecinają się w połowie (taka jest własność(to z
danie jest z wikipedi

)
a więc przerywana linia czerwona to ta samo przekątna co nieprzerywana linia czerwona i obie
mają po 18 cm. W połowie się przecinają na pół czyli to daje nam 9 .
a więc 9−6 = 3 a więc a
2+b
2=c
2 to 3
2+b
2=9
2
9
2−3
2=b
2 ⇔ 81−9=b
2 ⇔
√72=b
a teraz trójkąt do niego przyległy :
√722+6
2=c
2
72+36=c
2
√108=c
i jak widać c=108 to nasz bok a w prostokącie.
czyli teraz:
√1082+b
2=18
2
18
2−
√108
324−108=b
2
216=b
2
√216=b
9 mar 22:55