geometria
maja: poproszę:( Zacytuj odpowiednie wzory i na ich podstawie oblicz: a)współrzędne wektora IBCI,
b)współrzędne środka odcinka AB, c)długość wektora IABI d)współrzędne wektora 2 IABI+3
(IBCI−IABI)=
9 mar 19:11
Basia:
poszukaj w części teoretycznej; to wszystko tu jest
9 mar 19:46
maja: Basiu sprawdzisz?

wyprodukowałam ale nie wiem czy dobrze
a)wzór:IABI=[x
b−x
a,yb−ya]⇒BC=[x
c−x
b,y
c−y
b]=[4−2,1−(−2)]=[2,3]
b)=[x
b−x
a,y
b−y
a]=[2−(−5),(−2)−4]=[7,−6]
c)wzór:IABI=
√(x
b−x
a)
2=
√(2−(−5)
2,(−2)−4)
2√[7,−6]
2 d)2[7,−6]+3[(2,3)−(7,−6)]
9 mar 20:34
Basia:
nie podałaś współrzędnych A i B; trudno coś sprawdzić
| | xa+xb | | ya+yb | |
w (b) ma być xs = |
| i ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 mar 20:38
Basia: punktów A,B i C oczywiście
9 mar 20:40
maja: ach,mózg mi już paruje oto współ; A(−5,−4), B(2,−2) C(4,1)
9 mar 20:42
maja: TYLKO SPRAWDZIĆ
9 mar 21:19
Basia:
a)BC→ dobrze
b) nie jest policzone
c) ma być tak
|AB→| = √(2−(−5))2+(−2−(−4))2 = √(2+5)2+(−2+4)2 = √72+22 = √53
d)
AB→ = [ 7; 2]
i wszystko trzeba poprawić
9 mar 21:30
Mila:
→
BC=[2,3]
→
AB=[2+5,−2+4]=[7,2]
|AB|=
√(2−(−5))2+(−2−(−4))2=
√72+22
9 mar 21:31