układ równań, ciągi
luca: Liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.Suma tych liczb wynosi 13. Te same
liczby, w podanej kolejności, są odpowiednio pierwszym,drugim,i piątym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wyznacz x,y,oraz z.
POMOCY! wiem tylko, że ma być x+y+z=13

a co dalej?
9 mar 23:41
Basiek: {x+y+z=13
{y2=xz
{2y=x+z
9 mar 23:45
luca: 2 równanie jest z ciągu geometrycznego, a 3 z arytmetycznego, tak?
9 mar 23:48
Gustlik: x=x
y=x+r
z=x+4r
{x+x+r+x+4r=13
{(x+r)2=x(x+4r)
rozwiąż ten układ równań, reszta pójdzie z górki.
9 mar 23:48
luca: skąd to r?
9 mar 23:49
Paweł: z arytmetycznego
9 mar 23:52
luca: aaa.. ok, bo z to 5 wyraz w arytmetycznym

dzięki
9 mar 23:55
luca: ehh.. jednak nie rozumiem

a w tym drugim równaniu skąd jest to r?
10 mar 00:01
luca: Pomocy
10 mar 00:28
Gustlik: Z tego powodu, że wyrazy b1, b2 i b3 ciągu geometrycznego spełniają warunek
b22=b1*b3 (*)
i są one równe wyrazom a1, a2 i a5 ciągu arytmetycznego. Mamy więc:
b1=a1=x
b2=a2=x+r
b3=a5=x+4r
Podstawiam to do (*) i mam równanie (x+r)2=x(x+4r).
I zamiast układu z trzema niewiadomymi mam układ z dwiema niewiadomymi x i r.
11 mar 00:55