Logarytmy
koło: Mam problem z takim zadaniem:
log39x8 = 8log39 + log3x
czy może:
log39x8 = 8log39 + 8log3x
Co z tą 8? Powinna być przy każdym log?
9 mar 14:07
Beti: drugi sposób jest poprawny − 8 jest potęgą x a nie 9
9 mar 14:27
Basia:
żaden nie jest poprawny, jeżeli dobrze napisałeś
log3(9x8) = log39 + log3x8 = 3+8log3x
log3(9x)8 = 8log39x = 8(log39+log3x) = 8(3+log3x)
9 mar 14:32
Basia:
oczywiście 2+8log3x i 8(2+log3x)
9 mar 14:41
Beti: No oczywiście, że tak −
Basiu dobrze, że spojrzałaś

nie zauważyłam tej 8 na poczatku
9 mar 14:44
koło: Dzięki wielkie
9 mar 14:49