matek: Rozwiąż 2sin2α+5cosα-4=0
:( :( : W projekcie domku jednorodzinnego szczyt trójkątny dachu ma podstawę długości 54mm a pozostałe boki mają wymiary 40mm i 20mm.
:( :( : :( : Proszę o pomoc nie jestem dobra z matmy to mój najgorszy przedmiot liczę na waszą pomoc proszę pomóżcie będę bardzo wdzięczna..proszę o jakieś rozpisanie bo sama nie dam
Marta: Określ wzajemne położenie dwóch okręgów opisanych poniższymi wzorami. 1. o1 : (x-3) 2 +y2=4 oraz o2: (x+1)2 + (y-2)2=9
:( :( : Proszę o pomoc nie jestem dobra z matmy to mój najgorszy przedmiot liczę na waszą pomoc proszę pomóżcie będę bardzo wdzięczna
lubieHerbate: Jak sprawdzić czy zbiór rozwiązań nierówności x-3
Krzysiek: Wyznaczyć zbiór punktów których współrzędne spełniają równanie:log przy podstawie 2 x razy y podzielić przez 2=(log (przy podstawie 2) x)razy (log(przy podstawie 2) y)
Dude: POMOCYY!
Basia: do Ety
Marcin: Bardzo proszę o pomoc Znajdz zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu
kasiaa: błagam, niech ktoś mi pomoze http://b62.grono.net/70/20/gallery-73485475-500x500.jpg
Viper: Sprawdż, że ciąg o wyrazie ogólnym an jest stały. 6 + 12+18..... + 6n
Viper: Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1.
Viper: Liczby (5,x,y) tworzą malejący ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę zwiększymy o2, trzecią zwiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x,y.
Viper: W rosnącym ciągu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest równy 12, a wyraz piąty 192. Wyznacz pierszy wyraz i iloraz tego ciągu. Podaj wzór na ogólny wyraz ciągu.
hashiri: Prosze niech ktos mi pomoze w tych zadaniach
Olcia: Poproszę o pokierowanie jak rozwiązać zadanie: Oblicz objętośc ostrosłupa prostego, którego podstawą jest prostokąt o bokach gługości
mlody: nie wiem jak to zrobic pomocy wyznacz monotoniczność funkcji
Help;(: Dana jest funkcja kwadratowa określona wzorem y= 2x2 - 3x - 7, a x1 , x2 są jej miejscami zerowymi. Bez obliczania x1 i x2 oblicz wartość wyrażenia
Help;(: Wyznacz współrzędne punktu P którego obrazem w jednokładności o środku S= (-1, 4) i skali k=3 jest punkt P' = (5,3)
Viper: Pomóż mi jak rozwiązać zadanie? Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an = 5n + 3. Oblicz, ile początkowych
Prosze: Do dwóch okręgów stycznych zewnetrznie w punkcie M poprowadzono wspolna styczna nie przechodzaca przez ten punkt. Punkty stycznosci tej prostej z okregami oznaczamy przez A
Zieloniutka: Proszę o pomoc z moimi zadankami z powtórki (na klasówce tj. jutro są te same tylko zmienione dane)
Help;(: wyznacz współczynnik c trójmianu kwadratowego y= ax2 + bx + c jeśli wiadomo że liczba -b/a jest pierwiastkiem tego trójmianu.
:(Niepotrafie:(: Jestem Noga z matmy nie umiem tego zadania więc proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczna
Przemek : Obwód trapezu równoramiennego jest rowny 46. Podstawy maja dligosci 7 i 19cm. Oblicz dlugosc wysokosci tego trapezu.
mlody: X=1-√2x
monil: prosze was
Viper: Zadanie 1 Pole rombu jest równe 8, a kąt ostry ma miarę 30*. Oblicz długość boku i wysokości tego
Karla: Witam sredecznie!
Help;(: Ktoś wymyślił sensacyjną wiadomośc i zakomunikował ją w ciągu godziny trzem osobom. Zakładając że każda z powiadomionych osób w ciągu godziny poda tę wiadomość trzem
pustka: przedstaw wielomian 2 x3-3 x2-3x+2w postaci iloczynu wielomianów stopnia pierwszego.
prosze o pomoc baaardzo pilne :((: oblicz log616 gdy log312=a
boshe jutro klasówka a ja z tego nic nie wiem ;(: W sklepie sportowym są piłki z 3 firm w ilościach odpowiednio 25% 30%, 45% całego zapasu. W ich produkcji braki występują odpowiednio w 2%,4% i 5%. Kupujemy losowo wybraną piłkę,
kasiaa: barrdzo prosze o pomoc:( w tym zadaniu ze wstążką to zółtą obliczyłam, a niebieskiej nie potrafię, mi wychodzi 182
Help;(: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną AB na odcinki równe 2 i 3. Oblicz pole tego trójkąta
Help;(: Mając dane R długość promienia okręgu opisanego na trójkącie oraz miary α i β dwóch kątów w trójkącie oblicz pole trójkąta
noga z matmy: log(x+6) - 2log3 > 1 - log(x+7)
Help;(: Jakie liczby spełniają następujący warunek : róznica danej liczby i jej odwrotności jest nie większa od 9/20 ? Mam problem z kilkoma zadaniami i już psychicznie nie daję rady bo
ewelina: Oblicz: xlog2x= 4x
pustka: uzasadnij że jeśli m jest różne od zera to punkty A=(-4,-2), B=(5,4) oraz punkt D=(-1,m) są wierzchołkami trójkąta
passs: Sylwia jest o 16 lat młodsza od Łukasza. Za pięć lat Łukasz Będzie dwa razy starszy od Sylwii. Po ile lat mają Sylwia i Łukasz teraz?
michal: √5 Wiadomo, że sinα = ------ i α nalezy do przedzialu (0 ; π/2)
apsik: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 a wysokość ostrosłupa ma dł 5.Prosz o
kasia1990: POMOCYsuma dwóch liczb jest równa√7 a ich różnica √3.oblicz iloczyn tych liczb
Viper: Jak dokładnie zrobić zadanie z ciągi liczbowej? - dopiero uczę matematyki na część pisemny
madzia: pomocy
nikodem: czy ktoś umie to rozwiązać Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
xD: Złotnik ma dwie sztabki wykonane z rożnych stopów. Pierwsza sztabka składa się ze 120g złota i 30g miedzi, a druga sztabka składa się ze 180g złota i 20g miedzi. Ile gramów
monia: wyznacz tangens kąta między krawędzią boczną czworościanu foremnego a jego podstawą... Odpowiedź jest taka = √2 . ale nie wiem w jaki sposób mam to obliczyć. proszę o
pucek: W trójkącie równoramiennym ABC, AC=CB, długosc wysokosci poprowadzonej z wieszchołka C róna sie 4 cm oraz AC=AB-1. Oblicz pole tego trójkata.
młooda: bardzo prosze o pomoc oto linki
pop: czesc mam prosbe czy mozecie mi sprawdzic czy mam dobrze ba rdzo prosze i z gory dzieki
Paula: Hej mam takie zadanie z geometri prosze o pomocw kole z jednego punkt okregu poprowadzono dwie cienciwy o długosci 6 cm kazda. wiedzac ze utworzyły one kat 60 stopni
monil: Przekształcanie wyrażeń algebraicznych
michal: obliczyc granicę przy n dązacym do nieskonczonosci z takiego czegos:
karina: Rzucamy raz symetryczną kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) parzystej liczby oczek
andrzej: jaki jest przykład wielomianu dla którego liczba (-4) jest pięciokrotnym pierwiastkiem a liczba 3 dwukrotnym.
Grzesiek: Między liczby 65 i 35 wstaw dziewięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg arytmetyczny.
żabcia: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma dł. 8 cm i twoży z krawędzią podstawy kąt 60 .oblicz pole i objętość tegograniastosłupa.
M.: w konkursie matematycznym uczniowie mieli do rozwiązania 20 zadań tekstowych. za podanie prawidłowej odp uczen otrzymywal 1 pkt, a za podanie złej tracił 0,5 pkt. karolina
nick: Potrafi ktos to rozwiązać Proszę spróbujcie potrzebuję to na jutro Pomędzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać 6 kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego.
madzia: znajdz asymptoty funkcj prosze o pomoc (e1/x) -x
tomek: jak znaleźć pierwiastek podanego wielomianu (x2-3x+2)(-2x2+3x+2)-(2x2+x+1)
kasia1990: Bogdan Odezwij sie na zadaniach co pomogłeś mi rozwiązać
kolo: Witam. Jak narysować wykres funkcji 4sinαxcosα
matjab9: Tworząca stożka ma dlugość 25 cm,a wysokość ma 24 cm długości. Poprowadzono prostą k równoległą do płaszczyzny podstawy, przecinającą powierzchnie stożka w punktach A i B.
wrrrrrrrrr: naszkicuj dany wykres x2-y2-4y-12=0
kasia1990: POMÓŻCIE! wykaż, że jeśli odcięte punktów A, B, C należących do prostej o równaniu y= -2x tworzą
tomek: jakie wielomiany należy wstawić w miejsce liter A B C aby zachodziła równość wielomianów
Grzesiek: Którym wyrazem ciągu arytmetycznego (an) o wyrazach 100, 98, 96, ... jest liczba 60?
nick: Proszę Was o pomoc Pomiedzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać sześć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego.
Hmm.: podstawą graniastosłupa prostego jest trójką ABC,w którym miara kąta α = 30, miara kąta γ=105 i długość wysokości CC' wynosi 2cm.przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu
jagódka: Wytłumaczy mi ktoś jak to jest z tymi ciągami Proszę, naprawdę nie rozumiem.
AluŚkaa.: Jak obliczyć pole całkowite prostopadłościanu o wymiarach 2cm x 1.5cm x 1cm.? Proszę. Pomocy.
tomek: dany jest wielomian U(x)=4x3-3x V(x)=-3x2-6x+2 W(x)=x4-3x wykonaj działania U(x)-W(x) , W(x)+2U(x)-1/2V(x), U(x)*V(x)+W(x) jak to policzyć? / kreska
monikaaa: Podstawa trójkaąta równoramiennego ma długość 12 cm. Ramię tworzy z podstawą kąt o mierze
michał: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 20% a następnie podniesiono o 20%. O jaki procent należałoby jednorazowo podnieść cenę tego towaru, aby uzyskać ten sam efekt?
niewiedza: Bogdan błagam pomóż Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej przechodzącej przez punkty A= (2,1),
jagódka: Zbadaj który z ciągów jest geometryczny Pomocy a) an=3n+5; b) bn=n!
kuba: Kuchenka mikrofalowa kosztowała początkowo 1420zł. Najpierw jej cenę podniesiono o 5% a następnie obniżono o 30%. Ile kosztuje ta kuchenka obecnie?
Karolcia ...: wyznacz srodek i długosc promienia okregu o równaniu ::::(x-3)2+(y+5)2=49
kasia1990: BŁAGAM POMÓŻCIE MI ! WPISAŁĄM KILKA ZADAŃ. NIE MAM POJĘCIA JAK JE ROZWIĄZAĆ. jEŚLI CHCECIE MI POMÓC TO
Karolina: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20 cm, wyznacz długości przyprostokątnych jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5razy większy od
monik: pewna maszyna w ciągu roku traci 10% swojej wartości. Jaka będzie wartość maszyny po 5 latach, jeśli obecnie jest ona warta 25000 zl?
monika: Niech A, B należy do Ω. Mając dane P(A suma B) = 2/3 , P(A)=1/2 i P(B)=3/4 , oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A część wspólna B.
monika: Wyznacz tanges kąta między krawędzią boczną czworościanu foremnego a jego podstawą.
monik: Podstawa trójkaąta równoramiennego ma długość 12 cm. Ramię tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Oblicz :
marcin: Cena bluzki wynosi 68zł. Wciągu roku cena ta została obniżona dwukrotnie: najpierw o 10%, a następnie o 20%. Ile kosztuje bluzka po obu obniżkach?
mirek: Bardzo proszę o pomoc Wyznacz a1 i r ciągu arytmetycznego mając dane a) a10=8 i a22=12 b) a6=7 i S10=65
miki: Jeszcze raz bardzo proszę Bogdan albo ktoś inny pomuszcie mi to zrobić
Karolcia :): Ostroslup prawidlowy czworokatny o krawedzi podstawy dlugosci 6cm i krawedzi bocznej dlugosci 5 cm rozcieto na dwie czesci plaszczyzna zawierajaca wysokosci przeciwleglych
Viper: Zadanie 1 Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = n3 - 3n2 - 4n dla > 1. Które wyrazy ciągu
Daniel: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości przyprostokątnych jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od
ahaah: POMOCYYY! Wyznacz a oraz b tak, aby wielomiany: W(x)=3x3-(0,5a+b)x2+2x-2 i
elwis: Cena pewnego towaru wraz z 7% podatkiem VAT wynosi 59,92 zł. Ile będzie kosztował ten sam towar, jeśli podatek VAT zostanie zwiększony do 22%
tralalala: POMOCYYY!
POMOCYniepotrafie: Boki trójkąta ABC mają długości |AB|=6, |BC|=8, |AC|=10 trójkąt A'B'C' jest podobny do
kasia1990: wyznacz liczbę a tak aby proste o równaniach l:y=x+a, k:y=-2x-(2a+6) przecinały się w III ćwiartce układu współrzędnych.
Karolcia :): Proszę bardzo o pomocc bo zabardz0 tego nie rozumiem ..
POMOCYniepotrafie: Boki trójkąta ABCD mają długości |AB|=6, |BC|=8, |AC|=10 trójkąt A'B'C' JEST PODOBNY DO TRÓJKĄTA abc A JEGO OBWÓD JEST RÓWNY 60 WYZNACZ DŁUGOŚCI BOKÓW TRÓJKĄTA a'b'c'
mirek: Wyznacz a1 i r ciągu arytmetycznego mając dane a) a10=8 i a22=12 b) a6=7 i S10=65
kasia1990: wykaż, że jeśli odciete punktów A, B, C należących do prostej o równaniu y=2x tworzą ciąg geometryczny to ich rzędne też tworzą ciąg geometryczny
kasia1990: POMÓŻCIE! wykaż, że jeśli odcięte punktów A, B, C należących do prostej o równaniu y= 2x tworzą
Karolcia :): 1.krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 12 cm. Oblicz wysokosc ostroslupa jesli:
Amelia: Przed ulokowaniem 400 000 euro masz do wyboru propozycje dwóch banków: Bank A proponuje kwartalną kapitalizację odsetek przy oprocentowaniu 8% w skali roku, natomiast Bank B
tomek: Za wykonanie pewnej usługi do której dolicza się 22% podatku VAT klient zapłacił 2508,32zł. Ile zapłaciłby za tę samą usługę gdy podatek VAT wynosi 7%?
Żabcia :): Proszę oo Pomoc ! strasznie mi potrzebne .. 1.krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 12 cm. Oblicz wysokosc
Amelia: Podnosząc liczbę dodatnią 3 - √5 do kwadratu otrzymamy ( 3 - √5)2= 14 - 6√5. Stąd otrzymamy równość √14 - 6√5= 3 - √5 . zaproponuj analogiczną równość dotyczącą
tralalala: Dane są wielomiany W(x)=x2+x-1, G(x)=ax+b, H(x)=x4+4x+6x2-5. Wyznacz współczynniki a, b tak, aby W(x)*G(x)=H(x)
Amelia: W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna ma dł. 12cm i tworzy z dłuższym ramieniem kąt o mierze 30 stopni, natomiast z krótszym ramieniem kąt o mierze 60 stopni. oblicz pole
KASSS: Dane są proste o równaniach l:y=IaIx+2, k:y=-1/3x+ a-4. a)wyznacz liczbę a, tak aby proste te były prostopadłe
kasia1990: Trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny, o kącie prostym przy wierzchołku C. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B należy do osi OY, a bok AB trójkąta ma
Monika: Oblicz odleglość prostych równoległych danych równaniami: l: 3x-y+5=0 k: 3x-y+12=0
Dann.: Cześć. Na jutro muszę zrobić dwa zadanka. Pomógłby mi ktoś.?
xD: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3.
gola73: Walizki Firmy Czemodan mają zainstalowane w zamkach czterocyfrowe kody szyfrowe,Ile walizek musi wyprodukować firma aby wykorzystać wszystkie możliwości.
mar: 2:(-2 2/3)+3 3/4: 2-3
Monika: Ta strona jest super. Zawsze znajde odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Dziękuję autorowi...
marlena: Oblicz pole powirzchni bocznej calkowitej oraz objetosc stozka ktorego tworzaca jest rowna 13 cm. I przekroj osiowy tego stozka jest trojkatem rownoramiennym o podstawie 10
madzia: prosze o pomoc e1/x -x
Marta: Bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniu tych równań, z góry serdecznie dziękuje!
Ela: Podstawa graniastoslupa prostego jest kwadrat . Przekatna graniastoslupa ma dlugosc 2 dm i tworzy z krawedzia podstawy kat 60 stopni. Oblicz objetosc graniastoslupa ?
iwciacia: bardzo proszę o pomoc .W pojemniku znajdują sie 4 kule białe i 3 kule czarne.Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
iwciacia: rzucamy 3 razy symetryczną monetą oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła
AMELIA: Hej mam zadanie ale niewiem co zrobic!Ile mozna utworzyc roznych siedmiocyfrowych numerow telefonicznych o niepowtarzajacych sie cyfrach,ktorych dwiema pierwszymi sa 3 i o lub 4
mariolka: WIECIE JAK TO ZROBIC! Wypisz wszystkie trzy elementowe kombinacje zbioru (1,2,,3,4,5).Ile ich jest?
WIKTORIA: Wie ktos jak to obliczyc pomozcie!Pole powieszchni ostroslupa prawidlowego trojkata jest rowne (12+ pierwiastek z 3 )dm kwadratowych, a stosunek krawedzi podstawy a do
ada: prosze o pomoc Obwod podstawy walca ma dlugosc 30pi cm, zas przekatna przekroju osiowego d tworzy z wysokoscia (tworzac) walca kat 60 stopni. Oblicz objetosc i pole
AGA: POMOCY Pole powieszchni bocznej stozka jest dwa razy wieksze od pola podstawy,a promien podstawy ma dlugosc 6cm. Oblicz kat nachylenia tworzacej stozka do
miki : PROSZĘ CZY MÓGŁ BY MI KTOŚ POMÓC zad
Kasia: Kochani bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania: z tali 24 kart do gry wyciągamy losowo 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwa, że są to :
Basia: Eta