nie wiem
xD: Złotnik ma dwie sztabki wykonane z rożnych stopów. Pierwsza sztabka składa się ze 120g
złota i 30g miedzi, a druga sztabka składa się ze 180g złota i 20g miedzi. Ile gramów
każdej sztabki powinien wziąć złotnik, aby po stopieniu tych dwóch kawałków otrzymać
sztabkę składającą się ze 172g złota i 28g miedzi?
25 lut 19:01
gaga: x = masa I sztabki . a w niej jest 80% złota ( 120/150) i 20% miedzi (30/150)
y = masa II sztabki, a w niej jest 90% złota (180/200) i 10% miedzi (20/200)
złoto z I sztabki + złoto z II sztabki = złoto w otrzymanej sztabce
0,8x + 0,9y = 172
miedź z I sztabki + miedź z II sztabki = miedź w otrzymanej sztabce
0,2x + 0,1y = 28
I tylko rozwiązać układ równań ( wynik x = 80 g, y = 120 g
25 lut 23:19
Eta: Ooooo! mój poprzedni nicek

( takiego używałam przez pewien czas)
Pozdrawiam "gaga"
25 lut 23:24
gaga: Pozdrawiam ETĘ, a jestem tu pierwszy raz
25 lut 23:26