znajdz asymptoty
madzia: pomocy
(1/x)
e -x
25 lut 19:09
25 lut 19:16
Basia: nie czaruj ! ja wiem, że tamto było źle napisane (było o wiele za łatwe) !
masz szczęście, że to jest akurat "to co tygrysy lubią najbardziej";
jeśli nikt się wczesniej nie zlituje, to za jakąś godzinkę to zadanko rozwiążę;
teraz obowiązki domowe mnie wzywają; głodna jestem i spragniona i jeszcze do sklepu muszę
potuptać;
25 lut 19:21
madzia: przepraszam moja wina
25 lut 19:22
Basia:
f(x) = e1/x - x
x≠0 (bo x jest w mianowniku) czyli funkcja będzie miała asymptotę pionową x = 0 (oś OY)
x → 0- ⇒ 1/x → - ∞ ⇒ e1/x → 0 ⇒ f(x) → 0 - 0 = 0
x → 0+ ⇒ 1/x → +∞ ⇒ e1/x → +∞ ⇒ f(x) → +∞ - 0 = +∞
--------------------------------------------------------------------------------
x → -∞ ⇒ 1/x → 0 ⇒ e1/x → e0=1 ⇒ f(x) → 1 - (-∞) = 1 + ∞ = +∞
x → +∞ ⇒ 1/x → 0 ⇒ e{1/x) → e0=1 ⇒ f(x) → 1 - (+∞) = 1 - ∞ = -∞
asymptot poziomych nie będzie
------------------------------------------------------------------------------------
f(x) / x = e1/x / x - 1
x → -∞ ⇒ 1/x → 0 ⇒ e1/x → e0=1 ⇒ e1/x/x → 1 / (-∞) = 0 ⇒ f(x) → 0-1=-1
x → +∞ ⇒ 1/x → 0 ⇒ e1/x → e0=1 ⇒ e1/x/x → 1 / (+∞) = 0 ⇒ f(x) → 0-1 =-1
będzie jedna asymptota ukośna (dwustronna)
m =-1
y = mx+b = -x + b
f(x) - mx = e1/x - x - (-1)*x = e1/x - x + x = e1/x
x → + - ∞ ⇒ 1/x → 0 ⇒ e1/x ⇒ e0 = 1
czyli b=1
asymptota ukośna: y = -x + 1
25 lut 20:53