proste przecinające się w III ćwiartce
kasia1990: wyznacz liczbę a tak aby proste o równaniach l:y=x+a, k:y=-2x-(2a+6) przecinały się w III
ćwiartce układu współrzędnych.
25 lut 15:23
kasia1990: PROSZĘ POMÓŻCIE MI
25 lut 15:47
Bogdan:
Rozwiązuję
25 lut 15:49
Bogdan:
Mamy układ równań:
1. y = x + a
2. y = -2x -2a - 6
2. x + a = -2x -2a - 6 → 3x = -3a - 6 /:3 → x = -a - 2
1. y = -a - 2 + a → y = -2
Jeśli proste przecinają się w III ćwiartce, to x < 0 i y < 0,
zatem -a - 2 < 0 i -2 < 0
a > -2
Odp. proste przecinają się w III ćwiartce dla a > -2
25 lut 15:56
kasia1990: Dziękuję bardzo
25 lut 16:01
kasia1990: Bogdan mógłbyś mi pomóc z innymi zadaniami?
25 lut 16:07
Bogdan:
Dobrze, a z którymi?
25 lut 16:09
kasia1990: wykaż , że jesli odcięte punktów A, B i C należących do prostej y = 2x tworzą ciąg
geometryczny to ich rzędne również tworzą ciąg geometryczny
25 lut 16:12
kasia1990: Trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny, o kącie prostym przy wierzchołku C. Punkt A
jest środkiem układu współrzędnych, punkt B należy do osi OY, a bok AB trójkąta ma
długość 4. Wyznacz równania prostych, w których zawierają się boki AC, BC tego
trójkąta,
jęsli wiadomo, że trójkąt zawarty jest w I ćwiartce.
25 lut 16:13
Bogdan:
Rozwiązuję
25 lut 16:14
kasia1990: dziękuję
25 lut 16:14
Bogdan:
A = (xA, yA), B = (xB, yB), C = (xC, yC),
Założenie:
Z warunku istnienia ciągu geometrycznego: xB2 = xA * xC
Mamy wykazać, że yB2 = yA * yC
Ponieważ y = 2x, to yA = 2xA, yB = 2xB, yC = 2xC.
Bierzemy zależność z założenia: xB2 = xA * xC i wymnażamy ją przez 4 = 2*2.
Otrzymujemy: 4xB2 = 2xA * 2xC
a więc yB2 = yA * yC
25 lut 16:20
Bogdan:
Rozwiązuję kolejne zadanie
25 lut 16:25
kasia1990: dane jest równanie prostej y=2x-1, w której zawarta jest przekątna AC kwadratuABCD,oraz
punkt przecięcia się przekątnychS(2,3)wyznacz współrzędne wierzchołków A i C tego
kwadratu jeśli wiadomo że jego bok ma długość 2 √10
25 lut 16:29
Bogdan:
Prosta w postaci kierunkowej wyraża się wzorem: y = ax + b,
gdzie:
a - współczynnik kierunkowy prostej,
b - współczynnik przesunięcia równoległego prostej.
a = tgα, α - kąt nachylenia prostej do osi x,
b to liczba równa rzędnej przecięcia prostej osi y, czyli dla x = 0 y = b.
Prosta przechodząca przez początek układu współrzędnych i nachylona pod kątem
45o do osi x ma równanie: y = x,
tutaj a = 1 bo tg45o = 1, b = 0.
Prosta przechodząca przez początek układu współrzędnych i nachylona pod kątem
135o ma równanie: y = -x,
tutaj a = -1 bo tg135o = -1, b = 0.
Jeśli trójkąt prostokątny równoramienny jest położony przeciwprostokątną AB na osi y,
to jego przyprostokątne są nachylone do osi x pod kątem 45o (ramię trójkata AC)
oraz pod kątem 135o (ramię trójkata BC).
Odp.: Bok AB leży na prostej x = 0, bok AC leży na prostej y = x,
bok BC leży na prostej y = -x + 4.
25 lut 16:39
Bogdan:
Pytanie: czy bok kwadratu ma długość 2√10? czy 10√2 ?
25 lut 16:42
kasia1990: Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej przechodzącej przez punkty A= (2,1),
B=(-1,2), którego odległość od prostej y = 3/4 x - 2 jest równa 2
25 lut 16:46
kasia1990: 2 z √10
25 lut 16:47
Bogdan:
Jeśli bok kwadratu ma długość 2√10, to jego przekątna ma długość 2√10*√2 = 4√5.
Tworzymy okrąg o środku S(2, 3) i promieniu długości (1/2)*4√5 = 2√5:
(x - 2)2 + (y - 3)2 = 20.
Ten okrąg przecina prostą y = 2x - 1 w punktach A i C.
Rozwiązujemy układ równań:
1. y = 2x - 1
2. (x - 2)2 + (y - 3)2 = 20 → (x - 2)2 + (2x - 1 - 3)2 = 20
(x - 2)2 + (2x - 4)2 = 20
(x - 2)2 + 4(x - 2)2 = 20
5(x - 2)2 = 20
(x - 2)2 = 4
x - 2 = -2 lub x - 2 = 2
x = 0 lub x = 4
y = -1 lub y = 7
Odp.: A = (0, -1), B = (4, 7)
25 lut 17:01
Bogdan:
Za chwilę podam rozwiązanie następnego zadania
25 lut 17:03
Bogdan:
Prosta k przechodząca przez punkt P(xo; yo) ma równanie: y - 1 = a(x - 2).
a = (1 - 2) / (2 + 1) = -1/3.
Prosta k: y = -(1/3)x + 2/3 + 1 → y = (-1/3)x + 5/3
Stąd P = (xo; (-1/3)xo + 5/3)
Prosta m: y = (3/4)x - 2 → 4y = 3x - 8 → 3x - 4y - 8 = 0 (A = 3, B = -4, C = -8).
Odległość punktu P od prostej m jest równa 2, czyli:
|Axo + B( (-1/3)xo + 5/3 ) - 8|
2 = -------------------------------------------
√9 + 16
Rozwiązujemy równanie: |3xo - 4( (-1/3)xo + 5/3 ) - 8| = 10
Spróbuj sama rozwiązać to równanie. Otrzymasz dwa rozwiązania: xo' oraz xo".
Potem oblicz yo' oraz yo" z zależności: yo = (-1/3)xo + 5/3.
Powodzenia.
25 lut 17:25
kasia1990: ok dziękuję ci bardzo teraz to już dokończę

25 lut 17:46
kasia1990: Bogdan mam pytanie dlaczego w zadaniu z kwadratem jak wyciągamy przed nawias to jest
cztery a nie2?
25 lut 18:04
Bogdan:
bo 22 = 4
(2x - 4)2 = [ 2(x - 2) ]2 = 22 * (x - 2)2 = 4(x - 2)2
25 lut 18:24
kasia1990: dziękuję
25 lut 18:37