Rozwiąż 2sin^2α 5cosα-4=0
matek: Rozwiąż 2sin2α+5cosα-4=0
25 lut 23:36
Eta: podstaw za ;
sin2α= 1 - cos2α
otrzymasz równanie kwadratowe :
podstaw za cos2α= t2 cosα= t
oblicz delte t1 i t2
i dalej już prosto:
cosα= t1 cosα= t2 Powodzenia!
Pamiętaj ,że cosα€< -1, 1>
25 lut 23:42
Eta: No dokończę Ci
po przekształceniu otrzymasz równanie;
2cos2α -5cosα +2 =0
cos2α= t2 cosα= t
2t2 - 5t +2 =0 Δ= 9 √Δ =3
to t1 = 2 t2 = 1/2
więc cosα= 2 --- sprzeczne
czyli cosα= 1/2
to α= π/3 +k*2π lub α= 5π/3 + k*2π i k€C
25 lut 23:50