Jak obliczyć ciągi liczbowej według zadanie?
Viper: Jak dokładnie zrobić zadanie z ciągi liczbowej? - dopiero uczę matematyki na część
pisemny
Zadanie 1
W rosnącym ciągu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest równy 12, a wyraz piąty 192.
Wyznacz pierszy wyraz i iloraz tego ciągu. Podaj wzór na ogólny wyraz ciągu.
Zadanie 2
Liczby (5,x,y) tworzą malejący ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę zwiększymy o2,
trzecią zwiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x,y.
Zadanie 3
Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 3
wynosi 1.
Zadanie 4
Sprawdż, że ciąg o wyrazie ogólnym an jest stały.
6 + 12+18..... + 6n
an = ------------------------------
n2 + n
Zadanie 5
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym:
n2
an = ---------------
n + 2
- sprawdż, że ciąg (a2, a6, a8+1.6) jest ciąg arytmetycznym
- wyznacz taką liczbę x, że ciąg (a2, x , a6) jest ciągiem geometrycznym
Zadanie 6
Dany jest ciąg arytmetyczny (an) o pierszym wyrazie a1=2m+3 i różnicy r=m2-4.
- dla m=3 wyznacz sumę 24 początkowych wyrażow ciągu (an)
- wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ciąg (an) jest malejący.
Zadanie 7
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym:
5 - 2n
an = ---------------
3
- uzasadnij, że jest o ciąg arytmetyczny
- zapisz wzór na sumę n początkowych wyrażów ciągu w zależności od n
25 lut 19:10
.....: a*q3=12 wyraz3
a*q5=192 wyraz 5
czwarty wyraz to a3*a5=a42
z tego liczysz a4 przez a3 lub a5 przez a4 to iloraz
25 lut 19:23
.....: 7zadanie
5 - 2n
an = ---------------
3
3- 2n
a(n+1) = --------------- a(n+1) -an= -2
3
r=-2
2a1+(n-1)r
Sn=--------------------- n
2
25 lut 19:37
.....: zad 6
podstawiasz do wzoru
2a1+(n-1)r
Sn=--------------------- n
2
a malejacy m2-4<0
i wyznacz
25 lut 19:40
Viper: Nie za bardzo zrozumiałem możecie pisać pełnym odpowiedzi krok po kroku jak zrobić
zadanie.
25 lut 20:00