kwadratowe rownania
wrrrrrrrrr: naszkicuj dany wykres x
2-y
2-4y-12=0
jak takie coś rozwiązać
25 lut 17:57
Bogdan:
Czy na pewno jesy -y2, a nie +y2 ?
25 lut 18:01
wrrrrrrrrr: nie plus sorki
25 lut 18:03
Bogdan:
Rozwiązuję
25 lut 19:10
Bogdan:
I sposób:
x2 + y2 - 4y - 12 = 0
x2 + (y - 2)2 - 16 = 0
x2 + (y - 2)2 = 42
To jest okrąg o środku S = (0, 2) i promieniu r = 4
II sposób:
Równanie okręgu w postaci ogólnej ma wzór: x2 + y2 + ax + by + c = 0
Środek okręgu S = (xo, yo)
xo = -a/2, yo = -b/2
długość promienia r = √xo2 + yo2 - c > 0
x2 + y2 - 4y - 12 = 0, a = 0, b = -4, c = -12
xo = 0, yo = -(-4)/2 = 2, r = √02 + 22 + 12 = √16 = 4
czyli mamy okrąg o środku S = (0, 2) i r = 4
25 lut 19:19