pomocy - tangens w foremnym czworościanie
monika: Wyznacz tanges kąta między krawędzią boczną czworościanu foremnego a jego podstawą.
25 lut 15:54
Eta: Rozwiązuję
25 lut 16:00
Eta: Narysuj ten czworościan
( to ostrosłup, którego wszystkie sciany
wraz z podstawa są trójkatami równobocznymi)( to napewno wiesz!)
trójkąt prostokątny w którym masz wyznaczyć tg α
to: H --- wysokość ostr. ( przyprostokatna przeciwległa kątowi α
a ---- krawędź boczna ( przeciwprostokatna)
( 2/3)hp --- druga przyprostokatna przyległa kątowi α
znasz wzór na hp = a√3 / 2
to (2/3)hp = a√3 / 3
tgα= H/ (2/3)hp więc trzeba policzyć długość H
z tw. Pitagorasa:
H2 = a 2 -[ ( 2/3)hp]2
więc H2 = a2 - ( a √3 /3)2
H2 = a2 - a2 / 3 to H= a/ √3
teraz tgα= ( a/ √3 )/ ( a√3 /3)
to tgα= ( a/ √3 ) * (3/ a√3)
to tgα= 1 to α= 45o
25 lut 16:13
monik: dziekuje dziekuje dziekuje
25 lut 16:42