Jak dokładnie obliczyć zadania z ciągi arytmetyczne?
Viper: Pomóż mi jak rozwiązać zadanie?
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an = 5n + 3. Oblicz, ile początkowych
wyrazów tego ciągu daje w sumie 6272.
25 lut 20:36
.....: 8+5n+3
6272=---------------- n
2
12544=5n2+11n
√Δ=501 i liczysz dalej pierwiastki i masz liczbe n n musi byc calkowite dodatnie
25 lut 20:50
Viper: Dzięki za odpowiedz
25 lut 20:56
Viper: A ten?
W rosnącym ciągu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest równy 12, a wyraz piąty 192.
Wyznacz pierszy wyraz i iloraz tego ciągu. Podaj wzór na ogólny wyraz ciągu.
25 lut 21:08