wierzchołki trójkąta
pustka: uzasadnij że jeśli m jest różne od zera to punkty A=(-4,-2), B=(5,4) oraz punkt D=(-1,m)
są wierzchołkami trójkąta
25 lut 19:30
karolina.: A = (xa, ya)
B = (xb,yb)
D = (xd,yd)
|AB| = √(xb-xa)2+(yb-ya)2
podstawiając dane,obliczasz długości odcinka |AB| odcinka |BD| i odcinka |AD|.
trzy odcinki tworzą trójkąt,jeśli jeden z nich jest dłuższy od sumy dwóch pozostałych np.
|AB| > |BD| + |AD|, więc wstawiając długości odpowiednich boków otrzymujesz nierówność z
niewiadomą m.łatwe.?: )
25 lut 21:52