pomocy
kasiaa: błagam, niech ktoś mi pomoze

http://b62.grono.net/70/20/gallery-73485475-500x500.jpg
25 lut 21:45
Basia: rozwiązuję
25 lut 22:30
Basia:
mamy tu do czynienia z walcem o wymiarach:
d = 11 czyli r = 5,5 = 5+ (1/2) = 11/2
h = 3,7 (po przeliczeniu na centymetry)
Vwalca = πr2*h = π*(11/2)2*(37/10) = (π*121*37) / 40
Vserka = Vwalca/6 = (π*121*37) / 240
musisz to sobie wyliczyć
folia na serek składa się z dwóch wycinków kołowych (góra i dół); każdy wycinek to 1/6
pola koła o promieniu r=11/2; 1/6 powierzchni bocznej walca i dwóch prostokatów (boki) o
wymiarach a=r=11/2 i b=h=37/10
Pkoła = πr2 = 121π/4
Pp.bocznej.walca = 2πrh = 2π*(11/2)*(37/10) = (π*11*37)/10
Pfolii = 2*121π/24 + (π*11*37)/60 + 2*(11/2)*(37/10) =
121π/12 + (11*37*π)/60 + (11*37*π)/10
rachunki musisz juz sama wykonać
25 lut 22:40